Ευρωζώνη: Θετικά σημάδια ανάπτυξης, ανησυχία για πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Θετικά σημάδια ανάπτυξης, ανησυχία για πληθωρισμό

Κατά 2,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντική εμφανίζεται η εικόνα της Ευρωζώνης  σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή της, που επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο αλλά επισκιάζεται από τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και προβληματίζει οικονομολόγους και αγορές. Λίγες ώρες αφ’ ότου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε μεν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη για περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά επανέλαβε την επίμονη θέση της ότι θα αποκλιμακωθεί μέσα στο επόμενο έτος, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους και υπερβαίνουν τις προβλέψεις οικονομολόγων, καθώς μιλούν για ανάπτυξη 2,2%. Αντανακλούν, βέβαια, τον ευεργετικό αντίκτυπο που είχε στην οικονομία η άρση των περιορισμών κατά της μετάδοσης της πανδημίας. Θετικότερη είναι η εικόνα στις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες οδήγησαν την πρώτη σε ανάπτυξη 3% και τη δεύτερη σε ανάπτυξη 2,6%, με ιδιαίτερα ισχυρή την εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής και του τομέα των υπηρεσιών. Λιγότερο ικανοποιητική ήταν η εικόνα της Ισπανίας, που μόλις άγγιξε ρυθμό ανάπτυξης 2%, όπως και της  Γερμανίας, που ήταν ελαφρώς χαμηλότερος.

Στο σύνολό της, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πληθωρισμού, που έφτασε στο 4,1% εξαιτίας κυρίως των υψηλών τιμών της ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα κατά σχεδόν 25% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του περασμένου έτους. Δεδομένου, άλλωστε, ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ακρίβεια έχει στο μεταξύ κάμψει τις καταναλωτικές δαπάνες και σύντομα ο αντίκτυπός της θα αποτυπωθεί σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο. Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΚΤ εμμένει στη θέση της ότι θα αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις μέσα στο επόμενο έτος και την εξέφρασε για μία ακόμη φορά διά στόματος της προέδρου μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τα στελέχη της τράπεζας συζήτησαν «για τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό» και απέδωσε την εκτόξευσή του κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, στην αναντιστοιχία ανάμεσα στη δυναμική ζήτηση και στην ελλειμματική προσφορά, αλλά και σε ορισμένους έκτακτους παράγοντες όπως η επαναφορά του ΦΠΑ στα παλαιότερα υψηλά επίπεδα στη Γερμανία. Παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως «θα χρειαστεί να περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχαμε αρχικά εκτιμήσει μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά εκτιμάμε ότι οι παράγοντες που τον επιταχύνουν θα υποχωρήσουν στη διάρκεια του επόμενου έτους». Κατέληξε, έτσι, για μία ακόμη φορά στο συμπέρασμα πως «μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2%». Σύμφωνα, πάντως, με πηγές της τράπεζας, που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, μεταξύ των στελεχών της τράπεζας επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πολύ περισσότερο η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και να παραμείνει ο δείκτης πάνω από τον στόχο του 2% και το επόμενο έτος. Οι ίδιες πηγές τόνισαν επίσης πως ορισμένα στελέχη της  τράπεζας εκφράζουν φόβους πως μπορεί να παραμείνει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο ακόμη και το 2023, αν και η επικρατούσα εκτίμηση είναι πως τότε θα έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, οι αγορές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Οπως, πάντως, επισημαίνει το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ μάλλον δεν έπεισε τις αγορές, που εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια γι’ αυτό και μετά τις δηλώσεις της σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Καθοριστικό στάθηκε το σχόλιό της σχετικά με το κατά πόσον προτρέχουν οι αγορές και προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον ότι «δεν θα το πω εγώ αυτό». Η μάλλον ασαφής αυτή δήλωση δεν φαίνεται να έπεισε τους επενδυτές, που εξακολουθούν να στοιχηματίζουν πως η τράπεζα θα έχει προβεί σε  τουλάχιστον μία αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, δηλαδή σε μια δραματική στροφή από την άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική που έχει υποσχεθεί πως θα τηρήσει η τράπεζα μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και λήγει τυπικά το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας.

Ετσι σημείωσαν απότομη άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και ιδιαιτέρως των χωρών της περιφέρειας: η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύθηκε χθες στο 1,2% σημειώνοντας άνοδο 13% και του ιταλικού δεκαετούς έφτασε στο 1,08% σημειώνοντας άνοδο 10%. Οπως, άλλωστε, σχολίασαν στο Bloomberg οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο πειστική η κ. Λαγκάρντ όταν παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια παραδέχθηκε πως η συνεδρίαση της Πέμπτης επικεντρώθηκε στον πληθωρισμό. Σημειωτέον ότι η κ. Λαγκάρντ παραχώρησε την ψηφιακή αυτή συνέντευξη Τύπου ενώ ήδη είχαν ανέβει στα ύψη τα στοιχήματα για αυξήσεις των επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, από τη Βρετανία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, προχωρούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή