Επιβράδυνση στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο

Επιβράδυνση στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε σε ετησιοποιημένη βάση κατά 2,0%.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε σε ετησιοποιημένη βάση κατά 2,0%. Ο εν λόγω ρυθμός μεγέθυνσης είναι ο χαμηλότερος από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους (6,7%).

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στην προσωπική κατανάλωση, που αυξήθηκε κατά μόλις 1,6%, έπειτα από άνοδο 12,0% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της αρνητικής επίδρασης της εξασθενημένης δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης, των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής και του φόβου νόσησης των καταναλωτών από την πανδημία. Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, η αγορά συνεχίζει να αναμένει στροφή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προς μια λιγότερο επεκτατική νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή της, στις αρχές Νοεμβρίου, μέσω μείωσης του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων βάσει του προγράμματος QE, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι περίπου τα μέσα του 2022.

Αναφορικά με την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων, η αγορά εκτιμά ότι η Fed θα εισέλθει σε έναν νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του QE, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες (πάνω από 5,0% ετησίως τον Σεπτέμβριο για τέταρτο συνεχή μήνα), ενώ υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο οι πιέσεις στις τιμές να διαρκέσουν για μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο χρονικό διάστημα, οδηγώντας πιθανότατα σε δευτερογενείς αυξήσεις.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, την Πέμπτη, το ενδεχόμενο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο. Εντούτοις, επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό (τιμές ενέργειας, επιδράσεις βάσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας) θα αποδειχθούν προσωρινές, τονίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων δεν θα πληρούνται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022.

Οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ για διατήρηση ανοδικών πληθωριστικών πιέσεων για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ώθησαν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κοντά στο 1,1700 για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ευνοημένη επίσης από τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή