Απώλειες και στην Αθήνα προκάλεσε η ΕΚΤ

Απώλειες και στην Αθήνα προκάλεσε η ΕΚΤ

Οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων οδήγησαν σε πτώση 0,94% το Χ.Α.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώθηκε το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με αιτία, αφορμή και… επίκεντρο τις ισχυρές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, που προκάλεσαν οι προσδοκίες της αγοράς για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ απέτυχε να πείσει την αγορά για την πορεία της πολιτικής της και για το πόσο προσωρινό είναι τελικά το φαινόμενο της ανόδου του πληθωρισμού. Ειδικά τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβριο, εκτοξεύθηκε στο 4,1%, από 3,4% τον Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα ήταν το Χ.Α., ακολουθώντας και το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, να χάσει τις 900 μονάδες που με τόσο κόπο είχε ανακτήσει και επιβεβαιώσει στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις, με τον τζίρο να εκτοξεύεται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, λόγω και των πακέτων.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,94% στις 898,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 104,28 εκατ. ευρώ.

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ένας άκρως θετικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -1,05% και στις 2.171,20 μονάδες, στο -0,38% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 1.461,21 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 581,29 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,77%, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε με πτώση 1,53%. Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,8% και ο τραπεζικός κατά 6,95%.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο 1%, περίπου, δεν φάνηκε να επηρεάζει το Χ.Α., ωστόσο το διήμερο διεθνές sell-off το οποίο και έστειλε την απόδοση του 10ετούς στο 1,31%, το υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2020 και κοντά στα επίπεδα όπου κινούνταν πριν ξεσπάσει η πανδημία και πριν εφαρμοστεί το PEPP, ταρακούνησε το ταμπλό στη λεωφόρο Αθηνών.

Πέραν της τελευταίας αυτής συνεδρίασης του μήνα, ο Οκτώβριος ωστόσο αποδείχθηκε ένας άκρως θετικός μήνας για την ελληνική αγορά, παρά την έντονη μεταβλητότητα, και διέψευσε τη φήμη του ως μήνα φόβου για τις αγορές. Τεχνικά, και σύμφωνα με τη Merit Securities, οι 894 μονάδες αποτελούν το σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, και οι 910 μονάδες το σημείο αντίστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή