Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους

«Κλείδωσαν» οι θέσεις στους δήμους, στις περιφέρειες και τους δημόσιους φορείς που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, για 25.000 ανέργους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσαν» οι θέσεις στους δήμους, στις περιφέρειες και τους δημόσιους φορείς που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, για 25.000 ανέργους.

Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου εντός του Νοεμβρίου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους ανέργους.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι οι ωφελούμενοι να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις εργασίας εντός του 2021, πιθανότατα κοντά στα Χριστούγεννα. Στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για δήμους, περιφέρειες και δημόσιους φορείς δεν μπορούν να συμμετέχουν ωφελούμενοι των προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις προηγούμενες προκηρύξεις με αριθ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ. Η νέα δράση αφορά την απασχόληση 25.000 ατόμων σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας περιφερειών, αλλά και συναφείς φορείς, καθώς και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων και σύμφωνα με πληροφορίες στην κατανομή έχουν ληφθεί υπόψη και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν σε συγκεκριμένες περιφέρεις και δήμους της χώρας που επλήγησαν από πυρκαγιές, πλημμύρες ή και σεισμούς κατά τους προηγούμενους μήνες. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8μηνη και μοιράζεται σε 7 μήνες εργασίας και 1 μήνα κατάρτισης. Η ημερήσια αμοιβή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως 546 ευρώ. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται και η έναρξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης). Συνολικά οι ωφελούμενοι θα είναι 2.260, ήτοι 1.560 άνεργοι που θα καλύψουν θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και 700 άνεργοι για θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Σχολές μαθητείας

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν την Παρασκευή οι διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις επτά νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2021-22, σε τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται για σχολές που λειτουργούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΑΕΔ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού. Σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού Σπύρο Πρωτοψάλτη, αυτό εγγυάται την τοποθέτηση όλων των μαθητευόμενων σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων), ενώ παράλληλα ενισχύει την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασής τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω,  κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου και έχουν καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά). Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: .

Οι πειραματικές ΕΠΑΣ θα λειτουργήσουν σε 7 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο) και θα εφαρμόσουν το δυικό σύστημα εκπαίδευσης, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με τη μαθητεία (μάθηση σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση) σε επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή