Παροδικές οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων

Παροδικές οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων

Το sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το οποίο παρέσυρε και την Ελλάδα, μπορεί να έχει κάποια συνέχεια ακόμη, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος βραχυπρόθεσμα και έτσι να «κάψουν» τους επενδυτές που συνεχίζουν να ποντάρουν με αρνητικές θέσεις, επισημαίνουν οι αναλυτές.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το οποίο παρέσυρε και την Ελλάδα, μπορεί να έχει κάποια συνέχεια ακόμη, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος βραχυπρόθεσμα και έτσι να «κάψουν» τους επενδυτές που συνεχίζουν να ποντάρουν με αρνητικές θέσεις, επισημαίνουν οι αναλυτές. Θα ήταν έκπληξη εάν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα όπως τονίζουν, ενώ εκτιμούν πως υπάρχει σειρά καταλυτών που έως το τέλος του έτους θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των spreads.

Χθες το κλίμα στην αγορά ομολόγων ήταν ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που σημειώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας λόγω των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες δεν έπεισαν τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο οι πιέσεις επέμειναν έστω και εάν ήταν πιο ήπιες, με το ελληνικό 10ετές να μην απομακρύνεται από το 1,3% και τα υψηλά 18 μηνών.

Η Société Générale σημειώνει σε νέα έκθεσή της πως η ΕΚΤ αναμένεται να αποτελέσει και πάλι ένα ισχυρό «όπλο» για την ελληνική οικονομία, η οποία θα διατηρήσει τη θετική δυναμική που έχει χτίσει. Εάν σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσε να υπάρξει αστάθεια και το spread του 10ετούς να επιστρέψει στα προ COVID επίπεδα. Κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας, πάντως, θα είναι έκπληξη εάν η ΕΚΤ αφήσει στην άκρη την Ελλάδα, κάτι που θα ήταν αντίθετο με τον στόχο της αποφυγής οποιουδήποτε κατακερματισμού εντός της Ευρωζώνης.

Πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα, τονίζουν επενδυτικές τράπεζες.

Από την πλευρά της η HSBC επισημαίνει πως αν και το sell-off στα ομόλογα έχει ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσει, ωστόσο το κλίμα μπορεί να αλλάξει και πάλι ξαφνικά. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως η αύξηση των short θέσεων, ειδικά στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, και η συνέχιση των ρευστοποιήσεων ίσως και να μη είναι η πιο… σοφή στρατηγική για τους επενδυτές αυτήν τη στιγμή. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχει πληθώρα καταλυτών που μπορεί να οδηγήσουν σε εκ νέου μείωση των spreads, οι οποίοι είναι οι εξής:

Η ΕΚΤ μπορεί να μην είναι τόσο καλή στην επικοινωνία όσο ήταν κάποτε, αλλά εξακολουθεί να είναι υποστηρικτική και να υιοθετεί «ήπια» (dovish) ρητορική. Εχει τη δυνατότητα να παρέμβει αποφασιστικά μέσω του PEPP, εάν το επιλέξει. Οσο περισσότερο διευρύνονται τα spreads, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Επίσης, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ είναι πιθανό το 2022 να καλύψουν την εκδοτική δραστηριότητα αρκετών χώρων και ιδίως πιο ευάλωτων, ακόμη και αν λήξει το PEPP τον Μάρτιο.

Τρίτον, ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 2% και το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά απέχει πολύ από αυτό που έχει διαμηνύσει η ΕΚΤ ως «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων, ότι δηλαδή «η πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό πρέπει να έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι συνεπής με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα». Τα spreads θα συρρικνωθούν και πάλι, καθώς η αγορά θα συνειδητοποιεί το παραπάνω. Τέταρτον, με πολλούς επενδυτές να έχουν αρκετή ρευστότητα και short θέσεις σε πολλά ομόλογα πλέον, αναμένεται να επιστρέψουν με… φόρα στην αγορά, όταν θεωρηθεί ότι το sell-off έχει ολοκληρωθεί. Και τέλος, υπάρχουν και οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο κλίμα στην αγορά ομολόγων, προχωρώντας σε αναβαθμίσεις στο υπόλοιπο του έτους, οι οποίες είναι πιθανές σε κάποιες περιπτώσεις χωρών, στηρίζοντας έτσι τα spreads.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή