Μείωση πληθωριστικών πιέσεων το 2022 «βλέπει» ο κ. Σταϊκούρας

Μείωση πληθωριστικών πιέσεων το 2022 «βλέπει» ο κ. Σταϊκούρας

Παροδικές χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός 3% τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερος απ’ ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παροδικές χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός 3% τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερος απ’ ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως τη μετέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται στο σύνολο των προϊόντων, πλην ενέργειας, στις αρχές του 2022, ενώ στον τομέα της ενέργειας η αποκλιμάκωση θα καθυστερήσει και θα αρχίσει να γίνεται αισθητή το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μιλώντας για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της μείωσης των φόρων, που διαπιστώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι εξανεμίζεται ώς ένα βαθμό από την άνοδο των τιμών.

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν συγκρατημένος στο θέμα των περαιτέρω μέτρων στήριξης.

Ο κ. Σταϊκούρας ήταν συγκρατημένος στο θέμα των περαιτέρω μέτρων στήριξης, για τα οποία έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ενόψει του προϋπολογισμού. Είπε ότι ο ενδεχομένως υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (από το 6,1% που προβλέπει τώρα η κυβέρνηση) δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε δημοσιονομικό χώρο, δεδομένου ότι η χώρα έχει ένα πρωτογενές έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της. Ηδη, είπε, έχουμε δαπανήσει πολλά για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί κατά πόσον η καλύτερη εικόνα του 2021 επιδρά και στο 2022. Δηλαδή, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μόνο αν έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά η ανάκαμψη θα εξετασθούν πρόσθετα μέτρα.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη. Η ελληνική θέση, σημείωσε, είναι ότι πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή και δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και δημοσιονομική ευελιξία όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση και διακριτή μεταχείριση των επενδύσεων.

Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εξάλλου, χαρακτήρισε την ακρίβεια ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Προλογίζοντας το τελευταίο τεύχος του περιοδικού του ΚΕΠΕ «Οικονομικές Εξελίξεις», ο κ. Λιαργκόβας εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς συγκυριακούς παράγοντες, οι οποίοι σταδιακά θα φθίνουν». Εφόσον ξεπεραστεί ο κίνδυνος της ακρίβειας, ο κ. Λιαργκόβας υποστηρίζει ότι το ζητούμενο είναι να αποκτήσει η ανάκαμψη χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης, με διάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή