Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ζητούν οι ΑΕΕΑΠ

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ζητούν οι ΑΕΕΑΠ

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έχουν προτείνει, με κοινή τους παρέμβαση προς την ΕΘΕ (Ενωση Θεσμικών Επενδυτών), η Trastor και η Noval Properties ΑΕΕΑΠ.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έχουν προτείνει, με κοινή τους παρέμβαση προς την ΕΘΕ (Ενωση Θεσμικών Επενδυτών), η Trastor και η Noval Properties ΑΕΕΑΠ. Οι σχετικές προτάσεις, προϊόν εκτεταμένης επεξεργασίας των δύο εταιρειών, βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις με την προώθησή τους και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο επίκεντρο βρίσκονται αλλαγές οι οποίες θα διευρύνουν εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών του κλάδου, με βασικό στόχο το να καταστούν ανταγωνιστικότερες, ιδίως έναντι των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον Τάσο Καζίνο, διευθύνοντα σύμβουλο της Trastor, «βασικός μας στόχος είναι να μην έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι άλλων επενδυτικών σχημάτων κατά τη διεκδίκηση ακινήτων, αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία λειτουργίας».

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται τρεις βασικές αλλαγές. Η πρώτη εξ αυτών αφορά τη διεύρυνση του σκοπού των ΑΕΕΑΠ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα ακίνητά τους μέσω θυγατρικών εταιρειών. Η αλλαγή αυτή αφορά κυρίως τα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν να τα λειτουργούν οι ίδιες οι ΑΕΕΑΠ, ούτε μέσω θυγατρικών τους, παρά μόνο να τα εκμισθώνουν σε εταιρείες λειτουργίας ξενοδοχείων, όπως οι μεγάλες αλυσίδες ή εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης.

Στο επίκεντρο προτάσεις για διεύρυνση των λειτουργιών των εταιρειών του κλάδου.

Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά την αύξηση του ποσοστού απόκλισης του τιμήματος αγοράς από την εκτίμηση του τακτικού εκτιμητή πέραν του ορίου του 10%. Σήμερα, για να υποβάλει προσφορά για ένα ακίνητο, π.χ. στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού ή πλειστηριασμού, κάθε ΑΕΕΑΠ οφείλει να ζητήσει εκτίμηση από σχετικό εκτιμητή και στη συνέχεια να υποβάλει προσφορά μέχρι 10% υψηλότερη ή χαμηλότερη από την τιμή που θα λάβει από την εκτιμητική εταιρεία. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των ΑΕΕΑΠ να ανταγωνιστούν π.χ. ανώνυμες εταιρείες ή επενδυτικά funds που τοποθετούνται σε ακίνητα, που δεν έχουν κάποια σχετική δέσμευση.

Ταυτόχρονα, συχνά οι τιμές των εκτιμητών είναι χαμηλότερες από τις αγοραίες, διότι βασίζονται σε αγοραπωλησίες ανάλογων ακινήτων στην ίδια περιοχή. Αυτό όμως δεν επιτρέπει στις ΑΕΕΑΠ που ενδεχομένως έχουν εντοπίσει μια αναδυόμενη τάση/περιοχή στην αγορά ακινήτων να την εκμεταλλευτούν, καθώς οι τιμές των εκτιμητών υστερούν χρονικά, δεν έχουν προλάβει δηλαδή να ενσωματώσουν την έναρξη της αύξησης σε μια περιοχή, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των ΑΕΕΑΠ.

Μια ακόμα αλλαγή που προτείνεται αφορά τη δυνατότητα σύστασης θυγατρικής η οποία θα δραστηριοποιείται στην αγορά δανείων που είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένα με ακίνητα. Μια τέτοια εταιρεία θα επέτρεπε στις ΑΕΕΑΠ να επενδύσουν στην απόκτηση και χαρτοφυλακίων δανείων με ενέχυρο ακίνητα, ή απλώς κτιρίων με σημαντικό υπόλοιπο χρέους, που σήμερα αποτελεί μια σχετικά περίπλοκη διαδικασία, όχι και τόσο ξεκάθαρη.

Εφόσον οι παραπάνω αλλαγές δεν συναντήσουν αντίδραση από άλλες ΑΕΕΑΠ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, αναμένεται να προωθηθούν προς θέσπιση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών του κλάδου από το 2013. Τότε είχε σημειωθεί η πρώτη σημαντική διεύρυνση του σκοπού των εταιρειών, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε επιτραπεί και η ανάπτυξη ακινήτων, με σημαντικό όφελος μέχρι σήμερα, καθώς έχουν κινητοποιηθεί πολλά κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή, με σημαντικά υψηλότερη προστιθέμενη αξία για την οικονομία σε σχέση με μια απλή αγοραπωλησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή