ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα Μασκ – ΟΗΕ για την εξάλειψη της πείνας

Αφορμή η δήλωση του επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος ότι 6 δισ. δολάρια αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα

Κόντρα Μασκ – ΟΗΕ για την εξάλειψη της πείνας

«Είμαι έτοιμος να εξαλείψω την πείνα στον κόσμο και να σώσω τα 42 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν αν μπορείτε πραγματικά να μου αποδείξετε ότι είναι δυνατόν να γίνει αυτό με 6 δισ. δολάρια». Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση του Ελον Μασκ, ιδρυτή της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, στον επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

Αφορμή η δήλωση του επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος ότι 6 δισ. δολάρια αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.

Οπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, ο Μασκ «σήκωσε το γάντι» στην πρόκληση του Μπίσλεϊ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN δήλωσε πως οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι ιδρυτές και επικεφαλής των Tesla και Amazon, Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος αντίστοιχα, μπορούν να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας προσφέροντας μόνον ένα μικρό μέρος του προσωπικού τους πλούτου. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα την έκκλησή του προς τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου μέσω μηνύματός του στο Twitter, ο Μπίσλεϊ τόνισε πως «μόλις 6 δισ. δολάρια μπορούν να αποτρέψουν τον θάνατο 42 εκατ. ανθρώπων που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα». Απευθύνθηκε, άλλωστε, προσωπικά στον Μασκ ζητώντας του βοήθεια και τονίζοντας πως το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη μπορεί να λυθεί με το 2% της περιουσίας του.

Με τη σειρά του ο Ελον Μασκ έσπευσε να προκαλέσει τον Ντέιβιντ Μπίσλεϊ ζητώντας αποδείξεις για να ανταποκριθεί στην έκκληση. «Εάν το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ μπορεί να περιγράψει απαντώντας μου με ποιον ακριβώς τρόπο μπορούν τα 6 δισ. δολάρια να αντιμετωπίσουν την πείνα στον πλανήτη, θα πουλήσω αμέσως τώρα μετοχές της Tesla και θα το κάνω», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Πρόσθεσε, πάντως, πως η εξήγηση πρέπει να είναι ανοικτή στην κρίση του κοινού, ώστε να δει ο κόσμος πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα. Σημειωτέον ότι τα περί ου ο λόγος 6 δισ. δολάρια είναι πράγματι ένα μικρό μέρος της προσωπικής περιουσίας του Ελον Μασκ, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 311 δισ. δολάρια. Επιπλέον, ο Μασκ κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα, συγκεκριμένα 9,3 δισ. δολάρια προστέθηκαν στα πλούτη του στις 29 Οκτωβρίου, όταν σημείωσε άλμα η μετοχή της Tesla.