Επιβράδυνση τον Οκτώβριο στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας λόγω της ενεργειακής κρίσης

Επιβράδυνση τον Οκτώβριο στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας λόγω της ενεργειακής κρίσης

Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό ανάπτυξης 4,9%, νέα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δυσοίωνες προοπτικές της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Αυτήν τη φορά αφορούν τον μεταποιητικό τομέα που επιβραδύνεται αναπόφευκτα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην κινεζική αγορά στέγης. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του κλάδου, ο γνωστός ΡΜΙ, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 49,2 μονάδες, κάτω δηλαδή από τις 49,6 του Σεπτεμβρίου, ενώ οποιοδήποτε επίπεδο κάτω των 50 μονάδων ισοδυναμεί με συρρίκνωση του κλάδου. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η επιδείνωση στον ζωτικό κλάδο της μεταποίησης αντανακλά τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησαν σε απότομες διακοπές της ηλεκτροδότησης και στη συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και δευτερευόντως εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η αναζωπύρωση της πανδημίας, η βιομηχανική δραστηριότητα τον Οκτώβριο βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι οι διακοπές ρεύματος περιόρισαν κατά 44% τη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα. Γι’ αυτό και αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την κινεζική ανάπτυξη το έτος που διανύουμε στο 7,8% από 8,2% που υπολόγιζε προ μηνών.

Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, πως η επιδείνωση της κινεζικής οικονομίας αυξάνει την πίεση στον Σι Τζινπίνγκ, τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος προωθεί σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Με σύνθημα την προώθηση της «κοινής ευημερίας» που κατά πολλούς αποτελεί απλώς πρόσχημα, ο Κινέζος πρόεδρος έχει θέσει σε εφαρμογή μια επιθετική μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα να πλήττει επιχειρηματίες και επιχειρήσεις σε ευρύτατο φάσμα κλάδων, από την αγορά ακινήτων και την τεχνολογία μέχρι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την ψυχαγωγία και την παιδεία. Τα δυσοίωνα στοιχεία ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων απευθύνουν εκκλήσεις για χαλαρότερη και πιο ανεκτική πολιτική προσέγγιση του Πεκίνου, και ιδιαιτέρως για τον τομέα των ακινήτων που έχει πληγεί βαρύτατα από τις αλεπάλληλες στάσεις πληρωμών του κολοσσού της Evergrande.

Ετσι, εκτός από την επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα, τα επιμέρους στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέρουν τις «πληθωριστικές πιέσεις να κλιμακώνονται περαιτέρω», καθώς επιταχύνεται η άνοδος των τιμών σε όλο το φάσμα των πρώτων υλών και εμπορευμάτων, από τις τιμές του λιθάνθρακα μέχρι των χημικών και των μεταλλευμάτων. Σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας Gavekal Dragonomics, η αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους έχει τώρα εξελιχθεί σε ένα «τεράστιο σοκ από την απώλεια της κεκτημένης ταχύτητας».

Εξάλλου, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο υπονομεύεται από σειρά προβλημάτων που απειλούν και την παγκόσμια οικονομία: από την έλλειψη επεξεργαστών μέχρι την υπερβολική επιβάρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ρωγμές στη μεταφορά προϊόντων που παρουσιάστηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια συνδυάστηκαν με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, τις διακοπές ρεύματος, αλλά ακόμα και τα σποραδικά lockdowns κατά τόπους, στους οποίους καταγράφεται μεγάλη αναζωπύρωση της πανδημίας. Αναλυτές της Gavekal τονίζουν, άλλωστε, πως «η αγορά ακινήτων είναι ο σημαντικότερος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας» και προεξοφλούν πως αυτά τα προβλήματα θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης και στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή