Θετικό κλίμα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Θετικό κλίμα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Με άνοδο των αγορών άρχισε χθες η τρέχουσα εβδομάδα, στην οποία κυριαρχούν οι συνεδριάσεις πολλών μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αυστραλίας να συνεδριάζει σήμερα και να αναμένονται ενδεχομένως σημαντικές ανακοινώσεις, την αμερικανική Fed αύριο και την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο των αγορών άρχισε χθες η τρέχουσα εβδομάδα, στην οποία κυριαρχούν οι συνεδριάσεις πολλών μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αυστραλίας να συνεδριάζει σήμερα και να αναμένονται ενδεχομένως σημαντικές ανακοινώσεις, την αμερικανική Fed αύριο και την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη. Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεών τους, οι αγορές προεξοφλούν αλλαγή πολιτικής σε πολλές από αυτές και μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Μιλώντας στο Reuters, ορισμένοι αναλυτές μίλησαν για ηρεμία των αγορών πριν από την καταιγίδα που θα φέρουν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών μέσα στην εβδομάδα. Με το θετικό κλίμα να επικρατεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στην Ευρωζώνη το κυρίαρχο αίσθημα ήταν η ευφορία εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο επόμενο έτος.

Οι αγορές προεξοφλούν αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών και μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,7%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ όταν άρχισε να διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών του άνθρακα στην Κίνα σε επίπεδα κατά 50% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του περασμένου μήνα. Η είδηση επέφερε και σταθεροποίηση των τιμών άλλων πρώτων υλών. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, με το Brent να σημειώνει άνοδο 1% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι και το αργό Δυτικού Τέξας στα 83,91 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,41%. Ανοδικά κινήθηκε άλλωστε και ο χρυσός, με την τιμή του να κυμαίνεται το βράδυ στα 1.794,60 δολάρια, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο κατά 0,43%.

Στην Ευρωζώνη οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών και ήταν ο κλάδος με τα περισσότερα κέρδη μέσα στην ημέρα χάρη στην άνοδο των ομολόγων. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,70%, ενώ οι σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης, το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη, έκλεισαν και οι δύο με κέρδη: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στο +0,71% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης στο +0,75%. Γενικότερα, πάντως, χθες επικράτησε θετικό κλίμα, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να καταγράφει κέρδη 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή