Η μείωση αγορών ομολόγων είναι το πρώτο βήμα της Fed

Η μείωση αγορών ομολόγων είναι το πρώτο βήμα της Fed

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διήμερη συνεδρίασή της, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να μειωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, το οποίο διαμορφώνεται στα 120 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση. Στόχος του είναι να τονώσει την αμερικανική οικονομία αφότου δέχθηκε το πλήγμα της πανδημίας. Η εν λόγω κίνηση της Fed, η οποία εκτιμάται πως θα εκκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου, έχει ήδη γνωστοποιηθεί εν είδει τηλεγραφήματος. Παρά ταύτα, οι επενδυτές προετοιμάζονται για σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής και διατυπώνουν ολοένα και εντονότερα την προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια συντομότερα και ταχύτερα από όσο προβλεπόταν.

Οι επενδυτές πλέον είναι προετοιμασμένοι για αύξηση επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί.

«Αφ’ ης στιγμής η αναδίπλωση των αγορών ομολόγων δρομολογείται, τότε το επόμενο μείζον θέμα είναι το εάν και πότε η Fed προγραμματίζει να καταστήσει ακριβότερο το κόστος δανεισμού – οπότε αυτή η προοπτική προσδίδει μεγαλύτερη σημασία ουσιαστικά σε όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα», παρατηρεί ο Τσακ Τόμις, βοηθός διαχειριστή χαρτοφυλακίου στη Manulife Asset Management. «Ενδεχομένως, να σημειωθούν γεγονότα που να σχετίζονται με την αβεβαιότητα των αγορών, όταν τα σημαντικά οικονομικά δεδομένα γνωστοποιηθούν».

Οι διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων μάλλον έχουν ήδη προξενήσει ζημίες σε ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως προειδοποιεί σε έκθεσή της η τράπεζα ΒοΑ. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες στη Γουόλ Στριτ εντατικοποιούν τις προετοιμασίες τους ενόψει της αναδίπλωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και αυτό για να εξασφαλίσουν ότι θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε μια όξυνση της αστάθειας στις αγορές. Η επικοινωνία, πάντως, της Fed αυτήν τη φορά έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη το 2013, όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ είχαν παρουσιάσει δραστική άνοδο. Αυτό είχε συμβεί, αφότου ο τότε πρόεδρος της τραπέζης, Μπεν Μπερνάνκι, είχε απροσδόκητα δηλώσει στα μέλη του Κογκρέσου ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς τίτλων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ ανήλθαν από το σχεδόν 2% τον Μάιο του 2013 στο σχεδόν 3% τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Αν και οι κινήσεις δεν είναι μέχρι στιγμής τόσο ακραίες, η αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ οδεύει προς την πρώτη χρονιά απωλειών από το 2013 και εντεύθεν.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές ενθέρμως εστιάζουν στην άνοδο του πληθωρισμού και εξετάζουν τη συνεδρίαση της Fed, ώστε να διαπιστώσουν εάν η άποψη του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ πως οι υψηλότερες τιμές θα μετριασθούν αφ’ εαυτού τους, ενόσω ο χρόνος περνάει, τελικώς αποδυναμωθεί. «Η ανησυχία μας έγκειται μήπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υποπέσει σε σφάλμα και αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από όσο πρέπει», παρατηρεί ο Τομ Μάρτιν της Globalt Investments.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή