Παράταση έως 30 Μαΐου 2022 για την εισαγωγή της «Μπλε Κέδρος» στο χρηματιστήριο

Παράταση έως 30 Μαΐου 2022 για την εισαγωγή της «Μπλε Κέδρος» στο χρηματιστήριο

Περιθώριο μέχρι την 30ή Μαΐου του 2022 έχει στη διάθεσή της η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο μέχρι την 30ή Μαΐου του 2022 έχει στη διάθεσή της η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πριν από λίγους μήνες η εταιρεία των αδελφών Ευμορφίδη (Coco-Mat) έλαβε μία ακόμα παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία έχει συσταθεί από το 2017, χωρίς να έχει ακόμα εισαχθεί στο Χ.Α. και ενώ, βάσει θεσμικού πλαισίου, οι ΑΕΕΑΠ έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να το πράξουν, αλλά και τη δυνατότητα για διετή παράταση, την οποία επίσης έχει εξαντλήσει η «Μπλε Κέδρος».

Η παράταση που έλαβε η «Μπλε Κέδρος» από την Επ. Κεφαλαιαγοράς κρίνεται αναγκαία, καθώς η εταιρεία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία και τα μέτρα υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% που έλαβε η κυβέρνηση για να προστατεύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η «Μπλε Κέδρος» εστιάζει σε δύο βασικές κατηγορίες ακινήτων, τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά καταστήματα, τομείς που η οικογένεια Ευμορφίδη έχει αναπτύξει τεχνογνωσία τα τελευταία χρόνια, τόσο μέσω της ανάπτυξης της αλυσίδας Coco-Mat, όσο και με μπουτίκ ξενοδοχεία κυρίως στην Αττική. Τόσο τα ξενοδοχεία, όσο και τα εμπορικά καταστήματα υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να λειτουργήσουν με σημαντικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Το περιθώριο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς η εταιρεία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία.

Ωστόσο, το φετινό πρώτο εξάμηνο σηματοδότησε την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,77 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,36 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ, από ζημίες 4,27 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των ακινήτων της εταιρείας. Ειδικότερα, τα κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ανήλθαν σε 0,52 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 6,23 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πάντως, παρά την ανάκαμψη της κερδοφορίας, τα έσοδα από μισθώματα υποχώρησαν κατά 28% σε 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ως αποτέλεσμα της διατήρησης του μέτρου των μειωμένων ενοικίων.

​​​​​​Με βάση τα στοιχεία του τέλους του πρώτου εξαμήνου, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από 30 ακίνητα, συνολικής εύλογης αξίας 84,12 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξησης κατά 0,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Από τα 30 ακίνητα, τα 23 αφορούν κτίρια και τα υπόλοιπα επτά οικόπεδα/αγροτεμάχια, τα οποία η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει σε βάθος χρόνου. Η επιφάνεια των κτιρίων ανέρχεται σε 34.000 τ.μ., με τα ετησιοποιημένα έσοδα από ενοίκια να διαμορφώνονται σε 5,87 εκατ. ευρώ και την απόδοση να αγγίζει το 8,3%. Η επιφάνεια των οικοπέδων είναι της τάξεως των 96,7 στρεμμάτων. Στο τέλος Ιουλίου, η εταιρεία προχώρησε και στην απόκτηση τριών νέων οικοπέδων στη θέση Λεύκη Ελαφονήσου στη Λακωνία, τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει τουριστικά. Το κόστος ανήλθε σε 390.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή