ΕΦΚΑ: Νέα ειδοποιητήρια σε μη μισθωτούς για τις εισφορές του 2020

ΕΦΚΑ: Νέα ειδοποιητήρια σε μη μισθωτούς για τις εισφορές του 2020

Νέα ειδοποιητήρια με μηδενικές ή χαμηλότερες εισφορές θα λάβουν χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καθώς ο φορέας προχώρησε σε διόρθωση ή και τροποποίηση των στοιχείων που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις εισφορές της μισθωτής εργασίας.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ειδοποιητήρια με μηδενικές ή χαμηλότερες εισφορές θα λάβουν χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καθώς ο φορέας προχώρησε σε διόρθωση ή και τροποποίηση των στοιχείων που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις εισφορές της μισθωτής εργασίας. Η τροφοδότηση του συστήματος με τα νέα, διορθωμένα στοιχεία θα γίνεται, σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ, σε μηνιαία βάση, όμως ήδη έως τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η τροποποίηση εκκαθάρισης εισφορών έτους 2020 των ασφαλισμένων για τους οποίους κατά την αρχική εκκαθάριση δεν ελήφθησαν υπόψη εισφορές από μισθωτή απασχόληση. Πρόκειται για χιλιάδες εργαζομένους με «μπλοκάκι» που ενώ θεωρούσαν ότι οι εισφορές της μισθωτής τους απασχόλησης κάλυπταν το κατώτερο όριο εισφορών που ορίζει ο νόμος και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες τους, τελικά είδαν τον Ιούλιο ειδοποιητήρια με χρεωστικό υπόλοιπο το οποίο θα έπρεπε να πληρωθεί σε 6 δόσεις.

Τα λάθη είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να προχωράει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει τροποποίηση της εκκαθάρισης εισφορών του 2020. Ξεκαθαρίζεται, δε, ότι και στα νέα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν ή και θα αναρτώνται ανά μήνα, με βάση τη ροή εισαγωγής των νέων στοιχείων, δεν αλλάζει η μεθοδολογία. Αυτό που τροποποιεί τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ή να λάβουν ως επιστροφές οι ασφαλισμένοι είναι τα νέα, επικαιροποιημένα στοιχεία.

Αναλυτικά, η τροποποίηση της εκκαθάρισης δημιουργεί νέο αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό.

Διόρθωση λαθών από ΕΦΚΑ, καθώς για χιλιάδες ασφαλισμένους δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι εισφορές από μισθωτή απασχόληση.

Στην περίπτωση που η αρχική εκκαθάριση ήταν χρεωστική και ο ασφαλισμένος έπρεπε να πληρώσει το χρέος του σε 6 δόσεις, εφόσον το νέο εκκαθαριστικό προκύψει πιστωτικό, τότε το αρχικό χρέος μηδενίζεται και το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται έπειτα από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές. Ποσά για τα οποία είχαν εξοφληθεί δόσεις εκκαθάρισης συμψηφίζονται με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές. Εάν προκύψει μεγαλύτερο χρέος, τότε το επιπλέον ποσό κατανέμεται ισομερώς στις επόμενες δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις εκκαθάρισης προς καταβολή, το επιπλέον ποσό αναζητείται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση. Εάν πάλι το νέο χρεωστικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το αρχικό, τότε αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα ισομερώς όλες οι δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Ποσό για το οποίο έχουν εξοφληθεί οι αρχικές δόσεις εκκαθάρισης χρησιμοποιείται για εξόφληση των αντίστοιχων νέων δόσεων. Τυχόν επιπλέον ποσό παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο και συμψηφίζεται με ασφαλιστικές οφειλές, ακολουθώντας τους κανόνες εξόφλησης εισφορών.

Εάν η αρχική εκκαθάριση ήταν μηδενική και προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται έπειτα από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές. Εάν προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, τότε η οφειλή που προκύπτει επιμερίζεται ισομερώς στις δόσεις που απομένουν έως τη λήξη της εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις, το χρεωστικό υπόλοιπο καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση.

Τέλος, εάν η αρχική εκκαθάριση ήταν πιστωτική και πλέον υπάρχει νέο, μεγαλύτερο πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται έπειτα από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές. Εάν πάλι προκύψει μηδενικό υπόλοιπο, τα ποσά που επιστράφηκαν αναζητούνται.

Τα στοιχεία της τροποποίησης και το αποτέλεσμά της θα εμφανίζονται στη μηχανογραφική εφαρμογή «Ασφάλιση – Εσοδα μη μισθωτών ασφαλισμένων», στην οθόνη «Στοιχεία εκκαθάρισης». Αναρτώνται, δε, και στον Ατομικό Λογαριασμό των ασφαλισμένων, ενώ στις οθόνες των ενδιαφερομένων θα εμφανιστεί και νέο ειδοποιητήριο, με τίτλο «Ειδοποιητήριο τροποποίησης εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή