ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Συνεχίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,14% στις 479 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 7.288 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,94% στις 15.954 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,49% στις 6.927 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 83,59 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχώρησε 0,4% στα 1.789 δολ./ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% σε σύγκριση με το δολάριο, στο 1,1580 δολ.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ισχυρή παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έστειλαν τα κόστη εισαγωγών σε άλμα και περιόρισαν την ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οι συνεχιζόμενες διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία κορωνοϊού, παράλληλα με την έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών, έχουν προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων και έχουν αφήσει τα εργοστάσια να παλεύουν για προμήθειες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) μεταποίησης της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών και στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,6 τον Σεπτέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε η BP, την Τρίτη, με στήριξη από τις αυξημένες τιμές ενέργειας. Οπως μεταδίδει το CNBC, η βρετανική εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων το γ΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Ενα τρίμηνο πριν είχε καθαρά κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων και το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχε 100 εκατ. δολ., όταν οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Φέτος, η τιμή του μπρεντ έχει εκτοξευθεί κατά 60% μέχρι στιγμής.