Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες για 8η συνεχή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες για 8η συνεχή συνεδρίαση

Οριακές απώλειες 0,08% για τον Γενικό Δείκτη λόγω πιέσεων σε blue chips

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hπια πτώση λόγω των (μικρών) πιέσεων που ασκήθηκαν σε αρκετά blue chips, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ουσιαστικά, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, συσσωρεύει στην περιοχή των 900 μονάδων χωρίς να απομακρύνεται από αυτήν. Πάντως, η διατήρηση του θετικού μομέντουμ των διεθνών αγορών και η έναρξη της διαδικασίας της ΑΜΚ της ΔΕΗ, τα οποία συνέβαλαν στην άμεση υπέρβαση αυτού του σημαντικού επιπέδου στήριξης, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω ανοδική κίνηση του Χ.Α. με στόχο τις 950 μονάδες.

Εν τω μεταξύ –επίσης στα θετικά για την πορεία της ελληνικής αγοράς– σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να επιστρέφει στο 1,22% με πτώση 9% σε σχέση με το 1,34% που είχε αγγίξει τη Δευτέρα.

Πίσω από το ράλι των τιμών των ομολόγων αγοράς κρύβεται η δήλωση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας ότι δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε αυξήσεις επιτοκίων, όπως λανθασμένα αναμένουν οι επενδυτές. Καθώς γενικότερα η αγορά ομολόγων διεθνώς κινείται το τελευταίο διάστημα ανάλογα με τις προσδοκίες γύρω από τις αυξήσεις επιτοκίων, το σήμα από την Αυστραλία ήταν αρκετό για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους επενδυτές. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η μεταβλητότητα στην αγορά θα παραμείνει έντονη το επόμενο διάστημα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε ό,τι αφορά τα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,08% στις 904,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 2.185,57 μονάδες, ενώ κατά 0,48% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.461,88 μονάδες.

Σημαντική αποκλιμάκωση για τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της Αυστραλίας να μην αυξήσει τα επιτόκιά της.

Αν και η εικόνα των blue chips ήταν αρνητική στο σύνολό της, δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ετσι, ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo, Lamda Development και Σαράντης με κέρδη άνω του 1%, ενώ στον αντίποδα, απώλειες 2,04% κατέγραψε η «Μυτιληναίος», ακολούθησαν οι Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ με απώλειες άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 591,23 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο +1,35% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,33%, ενώ απώλειες 0,81%  κατέγραψε η Alpha Bank και στο -0,07% έκλεισε η Πειραιώς.

Οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων οδήγησαν πριν από μερικές συνεδριάσεις τον Γενικό Δείκτη να χάσει τις 900 μονάδες, με την υψηλή μεταβλητότητα να οφείλεται και στις κινήσεις των επενδυτών, που περιλαμβάνουν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε σχέση με την αναζήτηση διαθεσίμων για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Σύντομα, ωστόσο, όπως προσθέτει, η δημοσιοποίηση του χρονοδιαγράμματος της μέχρι 1,35 δισ. ευρώ ΑΜΚ έπεισε ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί, με την τιμολόγηση της έκδοσης κατά το book building να συντελείται στο υψηλό όριο του εύρους, δηλαδή στα 9 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως καταλήγει ο αναλυτής, η ανασύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece στις 11/11 είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού εταιρειών που εκπροσωπούν το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια της ηχηρής ψήφου εμπιστοσύνης από την έκβαση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ, με τον «Μυτιληναίο», την Εθνική και τη ΔΕΗ να είναι πιθανό να συμπληρώσουν τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και του Jumbo.

Αυτά θα συμβάλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ώστε να κινηθεί προς τις 950 μονάδες το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πολύμηνης συσσώρευσης που έχει προηγηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή