ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές με «πράσινο» ομόλογο στο β΄ 6μηνο του 2022

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

exodos-stis-agores-me-prasino-omologo-sto-v-6mino-toy-2022-561570676

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη.

Παράλληλα, ανέπτυξε τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής βιώσιμης οικονομίας και για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής στη χώρα μας.

Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν περίπου 20 υπουργοί Οικονομικών – μέλη της Συμμαχίας, και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS) Φρανκ Ελντερσον, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

Χρ. Σταϊκούρας: Θα διαμορφώσουμε έναν φάκελο επιλέξιμων έργων προς χρηματοδότηση μέσω βιώσιμων ομολόγων.

«Η COP26 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ανάληψη δράσης για το κλίμα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αλλά, κυρίως, είναι το μέρος στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε για αποφασιστικές δράσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης κρίσιμων περιβαλλοντικών στόχων και της χρηματοδότησής τους».

Επιπλέον, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα άνθρακα, φιλοδοξεί να συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές από το βήμα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της φιλόδοξης εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας για το κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης «πράσινου» ομολόγου.

Οπως ανέφερε, «πέρα από σχήματα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων προς χρηματοδότηση μέσω “πράσινων” ή βιώσιμων ομολόγων τα προσεχή χρόνια. Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2022».