Επαγγελματικά ακίνητα: Πανευρωπαϊκή πρωτιά Αθήνας

Επαγγελματικά ακίνητα: Πανευρωπαϊκή πρωτιά Αθήνας

Εχει τις καλύτερες προοπτικές μεταξύ 31 πόλεων, εκτιμούν ξένοι επενδυτές

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Αθήνας αναφορικά με την προβλεπόμενη πορεία των αξιών και των ενοικίων για το 2022. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της PwC και του Urban Land Institute για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2022, η ελληνική αγορά αναμένεται να αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» των μελλοντικών υπεραξιών και της ανόδου των ενοικίων κατά το νέο έτος, μεταξύ 31 πόλεων. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά της Αθήνας συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τόσο τη μελλοντική πορεία των ενοικίων όσο και εκείνη των αξιών.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν, στο πλαίσιο της έρευνας, στελέχη επενδυτικών εταιρειών ακινήτων και διαχειριστές ξένων επενδυτικών funds, καταδεικνύοντας τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρει η αγορά της Αθήνας, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με σαφώς μαζικότερο τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα, η Αθήνα είχε καταταγεί στην 9η θέση (επίσης μεταξύ 31 πόλεων). Φέτος, μετά την Αθήνα, τις υψηλότερες προοπτικές προσφέρουν η Κοπεγχάγη και τρεις γερμανικές πόλεις, το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο.

Σύμφωνα με έρευνα, αναμένεται να αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» των μελλοντικών υπεραξιών και της ανόδου των ενοικίων το 2022.

Παρότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις είναι μικρός ο αριθμός των ξένων θεσμικών επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα, εντούτοις οι εν λόγω επενδυτές θεωρούν ότι η πόλη προσφέρει ιδιαίτερα ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει τόσο από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού όσο και εξαιτίας της πολιτικής σταθερότητας που προσφέρει η Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ενός επενδυτικού fund, «η Ελλάδα, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, διαθέτει μια σταθερή και φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση. Αυτή η σταθερότητα έρχεται σε αντιπαράθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι οι τιμές στην Αθήνα βρίσκονται στην αρχή ενός νέου κύκλου ανόδου, καθώς πριν καλά καλά εξέλθει η χώρα από την οικονομική κρίση βρέθηκε ενώπιον της υγειονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, αποτελεί κοινή πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών ότι οι αξίες αλλά και τα ενοίκια έχουν ακόμα σημαντικό περιθώριο ανόδου τα επόμενα χρόνια, σε συνάρτηση και με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στον αντίποδα, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης ο ανοδικός κύκλος καταγράφηκε κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σαφές το περιθώριο μελλοντικών υπεραξιών.

Ενας ακόμα λόγος που εκτιμάται ότι οι αξίες και τα ενοίκια στην Αθήνα διαθέτουν σημαντικό περιθώριο αυξήσεων στο μέλλον έγκειται στο ότι υπάρχει μικρό απόθεμα σύγχρονων κτιρίων. Ετσι, τα ακίνητα αυτά είναι ευκολότερο να διατηρήσουν τις αξίες τους στο μέλλον, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί με τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών.

Με βάση τις συνολικές επενδυτικές προοπτικές της για το 2022, η αγορά της Αθήνας κατατάσσεται στην 23η θέση. Πρόκειται για άνοδο πέντε θέσεων, καθώς στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα η ελληνική πρωτεύουσα είχε βρεθεί στην 28η θέση. Ο βασικός λόγος για τη σχετικά χαμηλή θέση της Αθήνας είναι η αλλαγή του τρόπου κατάταξης από το 2019 και μετά. Συγκεκριμένα, η PwC έχει διαφοροποιήσει τα κριτήρια, ώστε να αποτυπώνονται τόσο η άποψη των συμμετεχόντων επενδυτών όσο και επιπλέον στοιχεία, όπως η διαθέσιμη ρευστότητα και το μέγεθος της κάθε αγοράς (τομείς όπου η Αθήνα υστερεί παραδοσιακά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή