Από το νησί της Χάλκης ξεκινά η πρωτοβουλία GR-eco Islands

Από το νησί της Χάλκης ξεκινά η πρωτοβουλία GR-eco Islands

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μικρό νησί της Χάλκης θα δώσει την εκκίνηση της πρωτοβουλίας GR-eco Islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών. Εξι μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον όμιλο Συγγελίδη/Citroën, την Akuo Energy Greece, την Omexom/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive, για το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου ξεκινάει μια νέα, πράσινη εποχή. Αύριο, σε ειδική εκδήλωση στη Χάλκη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, θα γίνει η παραλαβή των επιμέρους έργων και δράσεων που υλοποίησαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στο μνημόνιο συνεργασίας.

Στο νησί έχει εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW, χορηγία των γαλλικών εταιρειών Akuo Energy, Omexom/Vinci Energies και της ΔΕΗ.

Το φωτοβολταϊκό θα παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού μέσω της μεθόδου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Ο δήμος συνέστησε για τον σκοπό αυτό μια ενεργειακή κοινότητα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του νησιού.

Στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας.

Επίσης, τέσσερα ηλεκτρικά οχήματα παραδόθηκαν από τον όμιλο Συγγελίδη/Citroën στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στον Δήμο Χάλκης, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων, η οποία γίνεται προσιτή σε όλους. Η ALD Automotive με τη χρήση leasing παρέδωσε δύο ακόμη αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια θα δωριστούν από τον όμιλο Συγγελίδη/Citroën στον Δήμο Χάλκης, ενώ η ΔΕΗ Blue τοποθέτησε τέσσερα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης.

Η Vodafone, με το πρόγραμμα Vodafone Green Giga Network, φέρνει την τεχνολογία 5G στη Χάλκη και παράλληλα προσφέρει δωρεάν WiFi και τη δυνατότητα φόρτισης συσκευών με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, με το έξυπνο παγκάκι που εγκαταστάθηκε στο λιμάνι. Επιπλέον, με το πρόγραμμα τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, οι κάτοικοι της Χάλκης έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις προληπτικής Ιατρικής.

Στον Δήμο Χάλκης παραδόθηκε επίσης ένα ηλιακό ηλεκτροκίνητο σκάφος 10 μέτρων, με ενσωματωμένα πάνελ φωτοβολταϊκών, από την εταιρεία «Παπαστράτος». Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο, ενώ η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτού του τύπου σκαφών θα δημιουργήσει θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές επιχειρήσεις, στο σύνολό τους ελληνικές, τοπικές και οικογενειακές. Το ηλεκτροκίνητο σκάφος αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομίας – κινείται με πράσινη ενέργεια και αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Εξυπνα συστήματα δημόσιου και αρχιτεκτονικού φωτισμού δίνουν νέα πνοή στο λιμάνι, στα σοκάκια και σε ολόκληρο το νησί, προσφορά της Omexom/Vinci Energies και της Akuo Energy, αναδεικνύοντας το τουριστικό προϊόν του τόπου. Στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του δήμου και των κατοίκων μέσω του εικονικού συμψηφισμού θα ανέλθει σε 180.000-250.000 ευρώ. Παράλληλα, η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Η επιλογή της Χάλκης ως του πρώτου GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή. Η Χάλκη τελεί επίσης υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή