Μόλις 179 ιδιώτες στη διαδικασία έκδοσης εκκρεμών συντάξεων

Μόλις 179 ιδιώτες στη διαδικασία έκδοσης εκκρεμών συντάξεων

Μόνο ένας στους τρεις δικηγόρους – λογιστές από αυτούς που τελικά πήραν μέρος χθες στις εξετάσεις του ΕΦΚΑ και συνολικά μόλις το 15% όσων αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία θα λάβουν τελικά πιστοποίηση για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο ένας στους τρεις δικηγόρους – λογιστές από αυτούς που τελικά πήραν μέρος χθες στις εξετάσεις του ΕΦΚΑ και συνολικά μόλις το 15% όσων αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία θα λάβουν τελικά πιστοποίηση για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης ιδιωτών ολοκληρώθηκε χθες, με μειωμένη συμμετοχή και ακόμη μικρότερη επιτυχία, καθώς αποδείχθηκε ότι οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας και η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων «δεν είναι εύκολη υπόθεση». Ετσι, μόλις 179 δικηγόροι, φοροτεχνικοί και λογιστές θα ενταχθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων αποδεικνύεται δύσκολο έργο, με τον χρόνο να πιέζει και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που έχει δεσμευθεί για σημαντική μείωση του «στοκ» των αιτήσεων συνταξιοδότησης μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022, να παρουσιάζει σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως στόχος του σχεδίου νόμου είναι να μετατραπεί ο ΕΦΚΑ από έναν δυσκίνητο οργανισμό σε έναν φορέα που θα λειτουργεί προς όφελος των ασφαλισμένων, με την εισαγωγή μεθόδων σύγχρονου μάνατζμεντ.

Μικρή βοήθεια

Οσο για τη «βοήθεια» που περίμενε ο ΕΦΚΑ από τους ιδιώτες, αυτή φαίνεται πως θα είναι τουλάχιστον αρχικά περιορισμένη, καθώς τελικά άμεσα θα ενταχθούν στο δυναμικό του ταμείου μόλις 179 δικηγόροι και λογιστές.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

• Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση, ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.

• 790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στη χθεσινή εξέταση και 357 ζήτησαν εξαίρεση από τη διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων. Οσοι έλαβαν εξαίρεση θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας και η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

• Τελικά χθες συμμετείχαν στις εξετάσεις μόνο 547, εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179, ήτοι το 32,7% των συμμετεχόντων και το 14,9% των αρχικά δηλωθέντων.  

• Οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους.  

Σήμερα πρόκειται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Δύσκολα θέματα

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις ήταν αυξημένης δυσκολίας, προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος, καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις. «Ετσι θωρακίζεται το ίδιο το σύστημα απονομής αλλά και ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο φορέας.

Βάσει του προγραμματισμού, σε πρώτη φάση οι ιδιώτες που θα ενταχθούν στη διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις των πρώην ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες, παλαιές περιπτώσεις καθώς και περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης αλλά και των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ – τραπεζών, δηλαδή δύσκολες και κατά κύριο λόγο χρονοβόρες, θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Δεύτερος κύκλος

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης για ακόμα 1.200 λογιστές και δικηγόρους. Βέβαια, στις 3 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή των εργαζομένων του ΕΦΚΑ για το αν η συμμετοχή των ιδιωτών στην εκκαθάριση των συντάξεων είναι συμβατή με το Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή