Πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Pet City αποκτά η BC Partners

Πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Pet City αποκτά η BC Partners

Το 2020 η ελληνική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση των ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς ζώων συντροφιάς, μετά την εκδήλωση στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 της πανδημίας –που αντανακλούν και στις αυξημένες πωλήσεις μπετονίτη, ενός ορυκτού απαραίτητου για την παρασκευή άμμου υγιεινής γατών–, είναι το υπόβαθρο της εξαγοράς από την BC Partners πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Pet City. Η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων εισέρχεται –η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη της χρονιάς– με πλειοψηφικό ποσοστό στην αλυσίδα εξειδικευμένων καταστημάτων τροφών και αξεσουάρ για κατοικίδια μέσω του BC Partners GR Investment LP, ενός ειδικού επενδυτικού σχήματος, με στόχο την επένδυση και υποστήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Η αγορά των ζώων συντροφιάς, που συνοδεύεται με υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, δεν είναι άγνωστη στην BC Partner. To 2015 αγόρασε, σε μια συναλλαγή 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, την Pet Smart που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών κατοικιδίων ζώων στις ΗΠΑ. Το χαρτοφυλάκιο της BC Partners περιλαμβάνει και το ηλεκτρονικό κατάστημα για κατοικίδια στις ΗΠΑ Chewy, που έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 28 δισ. ευρώ κι εξαγοράστηκε το 2017 από την (ελεγχόμενη από την BC Partners) Pet Smart προς περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ντιλ υπήρξε το μεγαλύτερο, έως τότε, στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η εξαγορά από τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη της χρονιάς.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Pet City στην οικογένεια της BC Partners και να επενδύουμε στην ηγέτιδα εταιρεία της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ελληνικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών κατοικιδίων ζώων. Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη επένδυση της BC Partners στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε για περισσότερα από 15 χρόνια και η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Η πεποίθησή μας για το μέλλον της χώρας, μας οδήγησε στη δημιουργία του BC Partners GR, ενός ειδικού επενδυτικού βραχίονα που αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», δήλωσε χθες ο partner και επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος.

Το τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της Pet City δεν έχει γίνει γνωστό, με την ελληνική εταιρεία –με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη– που ιδρύθηκε το 1988 να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα μεγέθη για το 2020, η Pet City εμφάνισε κύκλο εργασιών 45,6 εκατ. ευρώ, ποσό που διαμορφωνόταν σε 13,5 εκατ. ευρώ και 32 εκατ. ευρώ το 2008 και το 2016 αντίστοιχα. Κατά την περασμένη χρήση η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ, με τη διοίκησή της να προβλέπει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου ότι θα καταγράψει φέτος αύξηση πωλήσεων και προ φόρων κερδών σε ποσοστό 15% και 20% αντίστοιχα. Η εταιρεία, που έχει δίκτυο περίπου 70 υποκαταστημάτων, διαθέτει πολύ μικρό δανεισμό, ίδια κεφάλαια 12,8 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 10,2 εκατ. ευρώ και προσωπικό 650 ατόμων.

Στην Ευρώπη η αξία της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών κατοικιδίων τοποθετείται σε 21,2 δισ. ευρώ, με τον πληθυσμό στην Ελλάδα των δύο πιο διαδεδομένων κατοικιδίων (γατών και σκύλων) να ξεπερνάει το 1,2 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία (για το 2020) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρασκευαστών Ζωοτροφών (Fediaf). Υπολογίζεται ακόμη ότι τουλάχιστον το 14% των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαθέτει ζώο συντροφιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή