Η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, αλλά δεν περιλαμβάνει την υπερδύναμη και ουσιαστικά εντάσσεται στη σφαίρα επιρροής της Κίνας, την οποία καθιστά για πρώτη φορά εταίρο της Ιαπωνίας. Ο λόγος για την Περιφερειακή Οικονομική Εταιρική Σχέση, γνωστή με τα αρχικά RCEP, στην οποία κατέληξαν πέρυσι 15 χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού. Αφορά τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως π.χ. το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Λάος και τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, δηλαδή Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι για πρώτη φορά θα είναι εταίροι στην ίδια εμπορική συμφωνία η Κίνα με την Ιαπωνία.
Την επικύρωσαν χθες η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της από την πρώτη του νέου έτους και εφόσον θα έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών της. Δημιουργεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα καλύπτει αγορά 2,2 δισ. ανθρώπων και αθροιστικού ΑΕΠ ύψους 26,2 τρισ. δολαρίων.
Εν ολίγοις θα καλύπτει μια αγορά που αντιπροσωπεύει το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και αντίστοιχο ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι σαφώς μεγαλύτερη τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την αμερικανικής επιρροής USMCA, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι από αμιγώς οικονομικής απόψεως τα οφέλη της RCEP θα είναι περιορισμένα και θα χρειαστεί να παρέλθουν πολλά χρόνια για να γίνουν αισθητά. Θεωρείται, ωστόσο, μείζων γεωπολιτική νίκη της Κίνας, που ενέταξε όλες αυτές τις χώρες στη σφαίρα επιρροής της, όταν υποχωρεί η οικονομική επιρροή της υπερδύναμης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Στην RCEP συμμετέχουν 15 χώρες της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού – Γεωπολιτική νίκη της Κίνας.
Με τη δημιουργία της ζώνης αυτής, ενσωματώνονται σε ένα πολυμερές σύμφωνο όλες οι προϋπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες που την προσυπογράφουν. Προβλέπει όλα τα συνήθη κεφάλαια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου –δασμούς, κανονισμούς τελωνείων, μέτρα υγιεινής, υπηρεσίες, επενδύσεις κ.λπ.–, αλλά υπάρχουν δύο ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο αφορά τους κανόνες που θα διέπουν εφεξής το πώς θα καθορίζεται η προέλευση ενός προϊόντος, στοιχείο πολύ σημαντικό δεδομένου ότι οι συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες της περιοχής συχνά υπόκεινται σε ένα μωσαϊκό κανόνων διαφορετικών σε κάθε χώρα.
Εν προκειμένω οι σχετικοί κανόνες ενοποιούνται, ενώ για κάθε προϊόν ο παραγωγός, εξαγωγέας ή άλλη ενδιαφερόμενη πλευρά θα πρέπει να εκδίδει ένα και μόνο πιστοποιητικό. Και το δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι συσπειρώνουν σε αυτή τη συμφωνία τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά Κίνα, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας, που επιτυγχάνει έτσι την οικονομική ενσωμάτωσή της με αυτήν την καίρια περιοχή για την παγκόσμια οικονομία. Είναι όμως και ένα σημαντικό βήμα που προσδίδει μεγαλύτερη συνοχή στην περιοχή αυτή, μετατρέποντάς την σε μια ενιαία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάλογη της Ε.Ε. και της Βόρειας Αμερικής, αν και προς το παρόν δεν προβλέπει κατάργηση ή δραματική μείωση των δασμών.
Οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Johns Hopkins εκτιμούν ότι με την εφαρμογή της η νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα προσθέσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 186 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% του αθροίσματος του ΑΕΠ των χωρών-μελών της.