Φρένο σε επιχειρηματικό deal από Ουάσιγκτον

Φρένο σε επιχειρηματικό deal από Ουάσιγκτον

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά της σχεδιαζόμενης εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από τον κολοσσό Penguin Random House, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος του κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά της σχεδιαζόμενης εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από τον κολοσσό Penguin Random House, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος του κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της αγωγής που υπέβαλε η Ουάσιγκτον είναι να παρεμποδίσει την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας των σχεδόν 2,18 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της ευρείας εκστρατείας της κατά της συσπείρωσης κολοσσών και υπέρ της προστασίας του ανταγωνισμού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Τhe New York Times, σε ένα πεδίο όπου κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός μεγάλων ομίλων, η Penguin υπερισχύει όλων με περισσότερα από 300 τυπογραφεία σε όλο τον κόσμο και πάνω από 15.000 εκδόσεις ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνά κατά πολύ τους άλλους τέσσερις ομίλους της χώρας. Με την απόκτηση του οίκου Simon & Schuster η Penguin Random House θα λάμβανε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Η σχετική συμφωνία είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο και είχε τεθεί υπό εξέταση από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι ολοένα και πιο αυστηρές στο να ελέγχουν την εξουσία επιχειρηματικών γιγάντων τύπου Amazon και Facebook. Λίγο καιρό πριν, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστική εντολή με έμφαση στην αναθέρμανση του πληθωρισμού σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Είχε τοποθετήσει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και στην ομάδα οικονομικής πολιτικής του στελέχη που ανησυχούν με τη συγκέντρωση ισχύος στα χέρια των κολοσσών.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να παρεμπο- δίσει την εξαγορά της Simon & Schuster από την Penguin.

Υποψήφιος να αναλάβει τον βραχίονα του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολείται με την πάταξη των μονοπωλίων είναι ο δικηγόρος Τζόναθαν Κάντερ, ο οποίος κατά την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε πολέμιους των τεχνολογικών κολοσσών. Φέτος η Ουάσιγκτον, με γνώμονα την ομαλή λειτουργία του πληθωρισμού, έχει εμποδίσει συμφωνίες, όπως μια συγχώνευση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και εκείνη που αφορούσε τη συσπείρωση δραστηριοτήτων δύο αεροπορικών εταιρειών, των American Airlines και JetBlue, στις βορειοανατολικές πολιτείες. Η τωρινή αγωγή για παραβίαση του θεμιτού ανταγωνισμού ουσιαστικά αποτελεί ένδειξη ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκει πλέον διά μέσου της Δικαιοσύνης να στέκεται επιθετικά κατά των επιχειρηματικών κολοσσών, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Η συγκεκριμένη εξαγορά, όπως εκτιμά η Ουάσιγκτον, θα ενώσει δύο ομίλους οι οποίοι συχνά διαγκωνίζονται για τα ίδια βιβλία κι αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για τους συγγραφείς.

Επικαλείται μάλιστα το αμερικανικό Δημόσιο διάφορες περιπτώσεις σχετικές με τα πνευματικά δικαιώματα βιβλίων, που θεωρούνταν πως θα γίνουν ευπώλητα και έφεραν τους δύο εκδοτικούς οίκους, Penguin Random House και Simon & Schuster, αντιμέτωπους, προσφέροντας στους συγγραφείς εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια δολάρια. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τέλος, ο εισαγγελέας Μέρικ Μπ. Γκάρλαντ, «εάν ο ισχυρότερος εκδοτικός οίκος του κόσμου λάβει το πράσινο φως να αποκτήσει έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του, τότε θα έχει πρωτοφανή έλεγχο επί αυτού του σημαντικού κλάδου οικονομικής δραστηριότητας». Και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες συγγραφείς και αντιστοίχως οι καταναλωτές θα καταβάλουν το τίμημα αυτής της συγχώνευσης που αντιβαίνει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε λιγότερα οφέλη για τους πρώτους και τελικά σε περιορισμένη ποικιλία και μικρότερο αριθμό βιβλίων για τους δεύτερους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή