Χρηματιστήριο: Άνοδος με στήριξη από τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

Χρηματιστήριο: Άνοδος με στήριξη από τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,40% και έκλεισε στις 908,12 μονάδες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε την ανοδική του κίνηση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με επιφυλακτικά βήματα, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις και τους αγοραστές να έχουν και πάλι προβάδισμα, σε μια μέρα όπου τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της. Οι μετοχές των τραπεζών και των blue chips πρωτοστάτησαν στην άνοδο, ενώ δεν έλειψαν και οι εντολές αγοράς σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πάντως, σημαντικό ρόλο στη διστακτικότητα του Γενικού Δείκτη έπαιξαν και οι απώλειες της δεικτοβαρούς Coca-Cola, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και κινούνταν επίσης επιφυλακτικά, σταθεροποιούνταν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Θετικά πάντως λειτούργησε για το Χ.Α. και η σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έπειτα από το sell-off που προκάλεσαν οι δηλώσεις Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε χθες νέα προσπάθεια να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι είναι πολύ απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, την οποία έχουν λανθασμένα αποτιμήσει.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 908,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,37 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι οριακά ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών στις 896 μονάδες. Οπότε το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 896 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 910 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,65% στις 2.199,71 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,17%, κλείνοντας στις 1.459,40 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε για το Χ.Α. και η σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε με κέρδη 1,43% στις 599,68 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδει στο +1,86%, την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν στο +1,59% και το +1,51% αντίστοιχα, ενώ με οριακά κέρδη 0,07% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ενώ επτά τίτλοι βρέθηκαν στο «κόκκινο» με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η Coca-Cola, κλείνοντας στο -2,68%.

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι ταυτόχρονες, θετικές αναφορές κορυφαίων επενδυτικών οίκων για το ελληνικό Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία αποτέλεσαν τους καταλύτες για τη διάσπαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ενώ η ολοκλήρωση της επιτυχούς ΑΜΚ της ΔΕΗ θα αποτελέσει ένα σημαντικό «συν» στη συνολική εικόνα του Χ.Α. Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται συνέχιση των θετικών καταλυτών με μπαράζ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI και την ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, αναφέρουν, οι αντιστάσεις και γενικότερα το μομέντουμ που έχει αποκτήσει ο τραπεζικός δείκτης από τον προηγούμενο μήνα σίγουρα αποτελούν σημαντικό «συστατικό» για την περαιτέρω ανοδική πορεία του Χ.Α., με διεθνείς οίκους όπως η J.P. Morgan αυτή την εβδομάδα να συνεχίζουν να στηρίζουν το θετικό επενδυτικό story του κλάδου και να βλέπουν μείωση του χάσματος των αποτιμήσεων με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έναντι του discount του 40% που βρίσκονται σήμερα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης αλλά και επιλεγμένες δεικτοβαρείς εισηγμένες ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν ώστε να κατοχυρωθούν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, δηλαδή οι 930 μονάδες. Η συνέχεια, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το διεθνές κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή