ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος ενστάσεων για τις επιστρεπτέες

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος ενστάσεων για τις επιστρεπτέες

Τον έλεγχο χιλιάδων ενστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή ή έλαβαν λιγότερα χρήματα από όσα ανέμεναν, ολοκληρώνει αυτές τις μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όσοι δικαιωθούν θα λάβουν το κρατικό δάνειο μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν στα τέλη Ιανουαρίου, εκτός και εάν υπάρξει διαφορετική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Από κόσκινο περνούν οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν εάν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Η ΑΑΔΕ ελέγχει όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί και στους επτά κύκλους και προσεχώς θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα ποσά που θα πρέπει να πιστωθούν σε όσους τελικά πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στο μεταξύ, οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και υποχρεούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει τους ελέγχους όσων χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η φορολογική διοίκηση θέλει να ελέγξει εάν έλαβαν παρατύπως υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, και εφόσον διαπιστωθεί δόλος αφενός θα κληθούν να τα επιστρέψουν, αφετέρου θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα ελεγχθούν οι πλασματικές μειώσεις τζίρου και όσοι έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να λάβουν το κρατικό δάνειο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές θα ελέγξουν:

• Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων.

• Το ύψος του κύκλου εργασιών.

• Τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος – ΚΑΔ ή

• γενικότερα αν αποτυπώνεται ορθώς η κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν και οι τελευταίες αποφάσεις και αμέσως μετά όσοι επιθυμούν μπορούν να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν την επιστρεπτέας προκαταβολή είτε εφάπαξ είτε σε έως 60 δόσεις. Συνολικά, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν. Για όσους πληρώσουν εφάπαξ η έκπτωση μπορεί να φθάσει και το 78,75% του δανείου που έλαβαν υπό προϋποθέσεις.

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

• Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.