ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δύσκολα εφαρμόσιμα τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο»

Κριτική στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ασκεί, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος.

«Δύσκολα εφαρμόσιμα τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο»

Κριτική στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ασκεί, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος. Οπως αναφέρει ο ΣΕΛΠΕ, η απόφαση της κυβέρνησης είναι κάθε άλλο παρά ορθολογικά τεκμηριωμένη, καθώς είναι γνωστό ότι ο δείκτης μολυσματικότητας στη λιανική –με βάση τις σχετικές εξειδικευμένες αναλύσεις– είναι εξαιρετικά χαμηλός. Δεδομένου ότι το ελληνικό λιανεμπόριο με ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο σύνολό του, και παρά την ελληνική εκδοχή της «χαλαρής» τήρησης των κανόνων, φαίνεται ότι τηρεί με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.Επιπλέον, τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ελήφθησαν με την παραπάνω απόφαση είναι δύσκολα εφαρμόσιμα από την πλειονότητα των επιχειρήσεων κάθε μορφής λιανικής, με συνέπεια την εντέλει οριακή αναποτελεσματικότητά τους στην πράξη. Με μόνο ουσιαστικό και, δυστυχώς, δυσμενές αποτέλεσμα το πλήγμα στην ανάπτυξη και στην εργασία στον τομέα του ελληνικού λιανεμπορίου.

Ο κλάδος τηρεί με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονο- μικά πρωτόκολλα, τονίζει ο ΣΕΛΠΕ.

Η ενίσχυση της προσπάθειας για την προστασία των πολλών ακόμη μη εμβολιασμένων και, ταυτόχρονα, η προσπάθεια μείωσης του αριθμού τους θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει με τη σταδιακή ενίσχυση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους φορείς του κράτους, καθώς και με τη στοχευμένη καμπάνια για εμβολιασμούς στην περιφέρεια και κυρίως στις περιοχές με υψηλά ποσοστά μη εμβολιασμένων.

Επιπροσθέτως, ο Σύνδεσμος προτείνει την άμεση έναρξη «στοχευμένου διαλόγου» μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και του συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας (επιτροπή ειδικών) αλλά και των συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων, με τακτό χρονικό ορίζοντα ενός μήνα και με αντικείμενο την προετοιμασία του διάδοχου σχήματος προστασίας, για την περίπτωση που τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα δεν αποδώσουν όσο αναμένεται.