Τεστ… κοπώσεως της οικονομίας το τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου

Τεστ… κοπώσεως της οικονομίας το τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης

Εξαρση πανδημίας, ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις, συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων και εκκίνηση διαδικασίας αποπληρωμής εκκρεμοτήτων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns, συνθέτουν το περιβάλλον εντός του οποίου θα λειτουργήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Ουσιαστικά, στο διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου θα γίνει ένα από τα πιο ισχυρά… τεστ κοπώσεως της οικονομίας, καθώς θα δοκιμαστεί η δυνατότητα να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης εν μέσω αυξανόμενης πίεσης.

Το 4μηνο «περιέχει» διπλές και τριπλές δόσεις φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο, έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών της πανδημίας, εκκίνηση αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, ανατιμημένα καύσιμα κίνησης σε ποσοστό άνω του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα υπολογιστούν με την υψηλότερη τιμή κιλοβατώρας που έχει προκύψει ποτέ στη χώρα. Στο συνολικό σκηνικό προστίθεται και η αύξηση του κόστους θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να φαίνεται στην πράξη μέσα σε αυτό το τετράμηνο λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Η πίεση στη ζήτηση ποσοτικοποιείται. Οι φορολογικές υποχρεώσεις του τετραμήνου υπερβαίνουν τα 5-6 δισ. ευρώ, ενώ η μηνιαία αύξηση του κόστους των νοικοκυριών για μετακινήσεις, θέρμανση και ηλεκτροδότηση ξεπερνάει ήδη το 1 δισ. ευρώ ανά μήνα. Στο τέλος του 4μήνου θα φανεί αν οι τάσεις ισχυροποίησης της κατανάλωσης που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες θα διατηρηθούν για να αντισταθμίσουν την πίεση από τις αυξημένες υποχρεώσεις της περιόδου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν την πίεση σε αυτό το 4μηνο:

1. Για όλη την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου θα πληρώνουμε κάθε μήνα ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος. Ο Δεκέμβριος θα έχει επίσης και τα τέλη κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι τον συγκεκριμένο μήνα οι υποχρεώσεις θα γίνουν τρεις για εκατομμύρια φορολογουμένους. Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα πληρώνουμε τις τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δόσεων ρύθμισης των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία καθώς η περίοδος χάριτος εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Οι οφειλές που θα πρέπει να ρυθμιστούν, προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Βέβαια, η δυνατότητα τακτοποίησης σε έως και 72 δόσεις περιορίζει τη μηνιαία επιβάρυνση, ωστόσο δεν παύει να είναι και αυτή μια ακόμη υποχρέωση που προστίθεται στο μείγμα. Οπως υποχρέωση είναι και η έναρξη αποπληρωμής (επίσης από τον Ιανουάριο) των επιστρεπτέων προκαταβολών συνολικού ύψους περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ ακόμη και μετά το «κούρεμα» που θα φτάσει ακόμη και στο 75%.

2. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος του 4μήνου θα περιέχουν τις καταναλώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 0,134 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Οκτώβριο φτάσαμε στα 0,2 ευρώ, ενώ και ο Νοέμβριος έχει ξεκινήσει επίσης με τιμές άνω των 0,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτά σε επίπεδο χονδρικής. Σε επίπεδο λιανικής, για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών που έχουν επιλέξει το κυμαινόμενο τιμολόγιο, η χρέωση θα φτάνει ακόμη και στα 27-28 λεπτά ανά κιλοβατώρα (τελική τιμή μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και παρά την κρατική ενίσχυση των 6 λεπτών. Η περίοδος εκτός από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ρεύματος περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου με τις διπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Ολα θα κριθούν πλέον από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φανεί αν το πρόσθετο κόστος από τις υπερδιπλάσιες τιμές θα αντισταθμιστεί σε ένα βαθμό από τη μειωμένη κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου είναι για τον Νοέμβριο αυξημένη κατά 47% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

3. Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την έξαρση της πανδημίας. Από χθες ισχύουν οι περιορισμοί στην είσοδο των καταστημάτων, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στην οικονομική δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε εστίαση, διασκέδαση και φυσικά στο λιανεμπόριο. Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κλάδων έχουν ήδη εκφράσει την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να περιοριστεί η κίνηση. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη και θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας. Πάντως, προς το παρόν, τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και τα έσοδα του ΦΠΑ δείχνουν συνέχιση της αυξητικής πορείας.

Από τις αρχές του 2022 και μετά, ουσιαστικά παύουν και τα τελευταία μέτρα στήριξης που θεσπίστηκαν για την πανδημία. Ολοκληρώνεται και η παράταση του προγράμματος «Γέφυρα», οπότε θα αναληφθεί από τους δανειολήπτες η υποχρέωση πληρωμής του συνόλου της δανειακής υποχρέωσης. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθούν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν πλέον οι ισορροπίες στην Ε.Ε. για κάτι τέτοιο. Μέτρα στήριξης θα εξεταστούν μόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT