«Αναπτύσσουμε hub της Microsoft στην Αθήνα»

«Αναπτύσσουμε hub της Microsoft στην Αθήνα»

Ο Mάριος Σταυρόπουλος μιλάει για την επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της Softomotive από τον τεχνολογικό κολοσσό

8' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της ελληνικής Softomotive από τη Microsoft μίλησε στην «Κ» ο Mάριος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής RPA της Μicrosoft και συνιδρυτής της Softomotive, παρουσιάζοντας τα σχέδια που έχει ο τεχνολογικός κολοσσός, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά της εταιρείας του.

«Σκοπός είναι η υπάρχουσα ομάδα να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σε ένα development hub», αναφέρει, τονίζοντας πως αυτή αναπτύσσει από τα γραφεία της στο The Orbit τεχνολογία RPA του προγράμματος Power Automate, που είναι εγκατεστημένο στα Windows 11. «H ομάδα μας εργάζεται πάνω σε ένα προϊόν το οποίο δυνητικά βρίσκεται σε 1 δισ. υπολογιστές στον κόσμο», σημειώνει, εξηγώντας πως η τεχνολογία RPA (ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών) βοηθά στην αυτοματοποίηση μονότονων και επαναλαμβανόμενων διεργασιών που εξοικονομούν χρόνο και μειώνουν αισθητά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο συγκεκριμένος κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η Microsoft –μέσω της εξαγοράς της Softomotive– καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποτελεί, σύμφωνα με την Gartner, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο στην αγορά του enterprise software, καθώς το 2020, έτος που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία, η αγορά λογισμικού RPA σημείωσε άνοδο 38,9% και διαμορφώθηκε στο 1,9 δισ. δολ.

– Εχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που εξαγοράστηκε η Softomotive από τη Microsoft. Τι αλλαγές έχουν γίνει από τότε και ποια τα σχέδια της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξή σας;

– Είμαστε πλέον μέρος της Microsoft, αυτή είναι η επόμενη ημέρα για εμάς. Με το που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά, πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να γίνουμε κομμάτι της Microsoft και ως προϊόν αλλά και ως ομάδα, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και αυτονόητο. Στόχος μας λοιπόν ήταν να ενταχθούμε στη συνολική κουλτούρα της Microsoft, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε αποτελεσματικά με τις υπόλοιπες ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στο Ρέντμοντ, περιοχή στο Σιάτλ όπου βρίσκεται η έδρα της Microsoft. Αυτό που εντυπωσίασε και εξέπληξε ευχάριστα τόσο τη δική μας ομάδα όσο και τη Microsoft ήταν πως η ενσωμάτωση (integration) έγινε τελείως απρόσκοπτα και εύκολα. Το όραμά μας ταυτίστηκε πλήρως με το όραμα της Microsoft. Ετσι, πλέον υπάρχει η πρόθεση η υπάρχουσα ομάδα μας στην Αθήνα να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σε ένα development hub. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, για αυτό και αναζητούμε προσωπικό. Προσφέρουμε πολύ καλές θέσεις εργασίας και δίνουμε εξαιρετικές ευκαιρίες σε developers αλλά και σε μηχανικούς υπολογιστών που θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με προκλήσεις τις οποίες βρίσκει κανείς μόνο σε ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας. Στην Ελλάδα βρίσκεται η ομάδα που αναπτύσσει το προϊόν της Microsoft. Σε αυτή την ομάδα είμαστε γύρω στα 40 άτομα και τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιτάχυνσης των προσλήψεων.

– Από τα πρώτα βήματά της η Softomotive δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο του RPA (ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών). Τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία και ποια τα οφέλη της σε χρήστες και σε επιχειρήσεις;

Εργαζόμαστε πάνω σε ένα προϊόν το οποίο δυνητικά βρίσκεται σε 1 δισ. υπολογιστές στον κόσμο.

– Σε μεγάλους οργανισμούς και σε μεγάλη κλίμακα το RPA (Robotic Process Automation) χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει μονότονες και επαναλαμβανόμενες διεργασίες, απελευθερώνοντας τους εργαζομένους και επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με πιο δημιουργικές και αυξημένης προστιθέμενης αξίας εργασίες. Για παράδειγμα, σε μια μεγάλη εταιρεία υπήρχε ένα τμήμα που ασχολούνταν αποκλειστικά με το να ενημερώνει τα δικαιώματα πρόσβασης των εργαζομένων στα συστήματά της όποτε κάποιος εργαζόμενος άλλαζε θέση εργασίας, κάτι που συνέβαινε καθημερινά για έναν ικανό αριθμό εργαζομένων. Αυτή η διεργασία αντικαταστάθηκε με μια αυτοματοποίηση RPA προσφέροντας μείωση του κόστους λειτουργίας του τμήματος που άγγιζε το 80%! Σε επίπεδο μεμονωμένου χρήστη, κάποιος μπορεί να αυτοματοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό από εργασίες που εκτελεί στη διάρκεια της ημέρας του, όπως, για παράδειγμα, να συμπληρώνει τα στοιχεία μιας φόρμας ή να προσθέτει στοιχεία σε ένα αρχείο Excel κάθε φορά που λαμβάνει ένα email με μια παραγγελία. Καθώς όλοι μας εκτελούμε έναν μεγάλο αριθμό επαναλαμβανόμενων εργασιών καθημερινά, αυτοματοποιώντας έστω και μέρος αυτών μπορούμε να επαναδιεκδικήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι χαμένου χρόνου και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Πλέον υπάρχει η τεχνολογία του RPA, με την οποία ένα λογισμικό μπορεί να παίξει τον ρόλο του ανθρώπου, ώστε ο εργαζόμενος να ασχολείται με πράγματα που προσδίδουν αξία στον ίδιο και στην επιχείρηση.

– Επομένως, τι ακριβώς αναπτύσσετε ως ομάδα στην Ελλάδα για λογαριασμό της Microsoft;

– Στον κλάδο του αυτοματισμού η Microsoft είχε το Power Automate που αφορούσε μια συγγενή τεχνολογία, αλλά όχι το RPA. Ηρθαμε λοιπόν εμείς ως Softomotive και προσθέσαμε στο Power Automate την τεχνολογία του RPA. Ο συγκεκριμένος κλάδος πράγματι απευθύνεται στις επιχειρήσεις. Ομως ο μεγαλύτερος στόχος αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς ήταν να εκδημοκρατίσουμε αυτή την τεχνολογία ώστε οποιοσδήποτε χρήστης που έχει υπολογιστή να μπορεί να αυτοματοποιεί τις διεργασίες του. Μεταβαίνουμε λοιπόν σε μια εποχή που στόχος είναι ο εργαζόμενος να μπορέσει να διδάξει στον υπολογιστή τη δουλειά που πρέπει να κάνει προκειμένου ο ίδιος να απελευθερωθεί και να ασχοληθεί με πιο υψηλού επιπέδου εργασίες. Ετσι, δουλέψαμε ώστε να καταλήξουμε σε ένα προϊόν φιλικό για τον χρήστη, το οποίο του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες χωρίς να είναι επαγγελματίας προγραμματιστής (developer). Αυτό το είχαμε από παλιά στη Softomotive και είναι ένας από τους λόγους που το όραμά μας ταυτίστηκε με το αντίστοιχο της Microsoft. Σαν συνέχεια της προσπάθειας, η τεχνολογία RPA που αναπτύσσουμε εμείς είναι πλέον μέρος των Windows 11 που λανσαρίστηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2021. Δηλαδή, μέσα στο λειτουργικό σύστημα των Windows είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή Power Automate, την οποία αναπτύσσουμε στην Αθήνα. Θα μπορούσαμε να πούμε υπό την ευρύτερη έννοια σε αυτό το γραφείο, αλλά λόγω κορωνοϊού οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι. Ουσιαστικά η ομάδα μας εργάζεται πάνω σε ένα προϊόν το οποίο δυνητικά βρίσκεται σε 1 δισ. υπολογιστές στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή ένας μηχανικός υπολογιστών έχει τη δυνατότητα να δουλέψει πάνω σε αυτή την τεχνολογία χωρίς να φύγει από την Ελλάδα. Είτε δηλαδή είναι στην Αθήνα είτε στο Ρέντμοντ των ΗΠΑ, την ίδια δουλειά θα κάνει, με τους ίδιους ανθρώπους θα μιλήσει.

– Υπάρχουν σχέδια για να αναπτύξετε από το hub στην Aθήνα και άλλες τεχνολογίες της Microsoft;

– Ναι, υπάρχει πρόθεση να γίνει ένα development hub το οποίο θα αναπτύσσει διάφορες τεχνολογίες και προϊόντα της Microsoft, εκτός από το Power Automate. Θα μεταβούμε και σε άλλους κλάδους της τεχνολογίας, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς να δώσω περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό. Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως στην Ελλάδα η Microsoft δεν είχε development hub. Επομένως, η εξαγορά έδωσε το έναυσμα να γίνει ανάπτυξη του προϊόντος της Microsoft από την Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω.

«Αναπτύσσουμε hub της Microsoft στην Αθήνα»-1
Θέλαμε να δώσουμε στους χρήστες δυνατότητες που άλλοι παίκτες του χώρου τις δίνουν απαιτώντας όμως από αυτούς να έχουν πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες. Aυτό ήταν απόλυτα συνυφασμένο με αυτό που ήθελε να κάνει η Microsoft.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή