Μικρές επιχειρήσεις με μεγάλες προοπτικές στο στόχαστρο των funds

Μικρές επιχειρήσεις με μεγάλες προοπτικές στο στόχαστρο των funds

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαγνήτη ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος τείνουν να μετατραπούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης και ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Του λόγου το ασφαλές φανερώνει η συμφωνία, που έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, για την εξαγορά από την BC Partners πλειοψηφικού ποσοστού της Pet City, μιας εταιρείας με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία λόγω της στροφής των ελληνικών νοικοκυριών στην απόκτηση ζώων συντροφιάς.

Η δυναμική που έχουν οι ΜμΕ γίνεται αισθητή και από την ίδρυση του ειδικού επενδυτικού σχήματος BC Partners GR Investment LP, που εγκαινιάζει την παρουσία του στη χώρα μας μέσω της εισόδου του στην εταιρεία ζωοτροφών που ίδρυσε το 1988 o Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης. Η εξαγορά του «πακέτου» πλειοψηφίας στην Pet City ανήκει στον συνεχώς διευρυνόμενο καμβά των συναλλαγών, που δεν αφορούν μόνο εταιρείες με κύκλο εργασιών πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά περιλαμβάνουν και σημαντικά μικρότερες, οικογενειακού χαρακτήρα, αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Γιατί, όμως, οι ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών;

«Λόγω της επενδυτικής άπνοιας που έχει προηγηθεί ιδίως κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας και σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια, τα funds έχουν συσσωρεύσει σημαντική ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα διαθέτουν “όρεξη” για επενδύσεις και σε χαρτοφυλάκια που ενδεχομένως δεν θα αξιολογούσαν στο παρελθόν», εξηγεί στην «Κ» ο Στέφανος Χαρακτινιώτης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Ζέπος & Γιαννόπουλος.

«Τα επενδυτικά funds επιδιώκουν ανάπτυξη τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών, γεγονός που θα οδηγήσει, στο άμεσο μέλλον, σε νέα ντιλ με πρωταγωνιστές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν θα πρέπει να αποκλείονται συμπληρωματικές επενδύσεις και εξαγορές μέσω πλειστηριασμών ή συμμετοχής σε αναδιαρθρώσεις δανείων προβληματικών επιχειρήσεων που σήμερα διαχειρίζονται οι loan servicers», σημειώνει ο Δημήτρης Σκαλαίος, εταίρος της Sigma Catalyst Partners που εξειδικεύεται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Ενίοτε υφίσταται ζήτημα διαδοχής στη διοίκηση μιας επιχείρησης. Παγίως, όμως, τα funds επιλέγουν να επενδύουν σε διαφορετικούς τομείς, με στόχο να προχωρήσουν σε καθετοποίηση και ενοποίηση των δραστηριοτήτων, επιδιώκοντας συνέργειες και κατ’ επέκταση οικονομίες κλίμακας», συμπληρώνει ο κ. Χαρακτινιώτης.

Pet City, Kiosky’s, Cosmos Sport αποτελούν τους τελευταίους κρίκους μιας μακριάς αλυσίδας εξαγορών.

Πράγματι, σε τέτοιου είδους συνέργειες, για παράδειγμα, μεταξύ των κλάδων υγείας και ασφάλισης, προσβλέπει το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που έχει εξαγοράσει, μεταξύ άλλων, έξι νοσοκομεία, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ύψους 385 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε αντίστοιχες συνέργειες θα οδηγήσει και η κυοφορούμενη συμφωνία μεταξύ του δικτύου μίνι μάρκετ Kiosky’s και της Vivartia, που αποκάλυψε η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της. Σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί εφικτή η διάθεση έτοιμων γευμάτων στα Kiosky’s, τα οποία, ενδεχομένως, θα προμηθεύει η Forky που εξαγόρασε η Vivartia στα τέλη του 2017. Εχει προηγηθεί η εξαγορά της Kiosky’s (του ομίλου Μούχαλη) από τη γερμανική Delivery Hero, που ελέγχει τη διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελίας φαγητού efood, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατ’ οίκον διανομή των έτοιμων γευμάτων.

«Καταγράφεται ήδη, και αναμένουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αρκετούς κλάδους, όπως η ιδιωτική υγεία, τα τρόφιμα και ποτά, η πληροφορική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και ο παραδοσιακός κλάδος του τουρισμού. Η συγκέντρωση αυτή είναι απόρροια της εισόδου μεγάλων funds και στρατηγικών επενδυτών στους κλάδους αυτούς, μέσω στρατηγικών εξαγορών και συμφωνιών, γνωστών και ως «platform deals», όπως η εξαγορά της Vivartia από τη CVC, η συνεργασία Oaktree – SANI/Ikos στον τουρισμό, οι εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων από τα CVC και Oaktree. Πρόσφατα στον κλάδο της εξειδικευμένης λιανικής, η βρετανική JD Sports Fashion απέκτησε το 80% της Cosmos Sport, ενώ η BC Partners εισήλθε στην Pet City» αναφέρει ο κ. Σκαλαίος.

Η Cosmos Sport και η Pet City, με κύκλο εργασιών 52 εκατ. και 45,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανήκουν στην κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, εάν ληφθεί υπόψη ότι τo 2016 η εταιρεία αθλητικών ειδών και η αλυσίδα καταστημάτων ζωοτροφών είχαν τζίρο 27 και 32 εκατ. ευρώ.

«Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν ισχυρά μεγέθη, προσελκύοντας ξένους επενδυτές, οι οποίοι προσβλέπουν και στην πώλησή τους με πολλαπλάσια αποτίμηση, σε μεταγενέστερο διάστημα», εξηγεί ο κ. Χαρακτινιώτης. «Συνήθως επιτυγχάνονται υψηλότερες αποτιμήσεις, οι οποίες, κατά το τελευταίο διάστημα, ενισχύονται επειδή βασικοί παίκτες τοποθετούνται στρατηγικά στην εποχή μετά την πανδημία», αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής της Sigma Catalyst Partners, κ. Σκαλαίος. Περιγράφοντας την αρχιτεκτονική των συγκεκριμένων συναλλαγών, ο κ. Σκαλαίος επισημαίνει ότι, ως επί το πλείστον, οι στρατηγικοί επενδυτές και τα επενδυτικά funds επιδιώκουν την απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών άνω του 51%. «Στην περίπτωση αυτή, οι αρχικοί μέτοχοι εισπράττουν τίμημα μεταβίβασης μετοχών –επιπλέον της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου–, συμμετέχουν, σε πολλές περιπτώσεις, στη διοίκηση των εταιρειών και δεσμεύονται για την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων», σημειώνει.

Η λίστα των ντιλ με πρωταγωνιστές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι μακρά. Ενδεικτικά περιλαμβάνει την εξαγορά, έναντι 10 εκατ. ευρώ, της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου SomewhereWarm από τον όμιλο Automattic, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, την πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων WordPress. Την απόκτηση από τη θυγατρική του ομίλου Quest Uni Systems του 60% της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Intelli Solutions, έναντι 3,8 εκατ. ευρώ, με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5,2 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Τη στρατηγική συμφωνία της ΖΑΝΑΕ με την καναδική Lallemand που προβλέπει το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας τροφίμων στον τομέα της ζύμης αρτοποιίας, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε κοινό δίκτυο αποθήκευσης και διανομής. Οπως και την επένδυση στην αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων Βιολογικό Χωριό από το SouthBridge ΙI. Το τελευταίο τοποθετείται κυρίως σε μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες και υποστηρίζεται από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πληροφορική και τα τρόφιμα και ποτά ανήκουν στους κλάδους που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή