Χρηματιστήριο: Συνεχίζει το βήμα σημειωτόν

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει το βήμα σημειωτόν

Δεν έχασε τις 900 μονάδες παρά τη χθεσινή μικρή πτώση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχασε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει τις άμυνες για να ελέγξει τις ήπιες πιέσεις που ασκήθηκαν στην πλειονότητα των blue chips αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, διατηρώντας έτσι την τάση συσσώρευσης και καθυστερώντας τον στόχο της επαναπροσέγγισης και υπέρβασης των υψηλών έτους και των 929 μονάδων του Αυγούστου.

Αν και έχει αρκετούς λόγους για άνοδο, όπως η επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ, το νέο μπαράζ αναβαθμίσεων των προβλέψεων για ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος από Wood και Bank of America (στο 7,5% και 8,6% αντίστοιχα), καθώς και το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος στο γνωστό εύρος διακύμανσης.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,19% στις 906,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 68,13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,22% και στις 2.195,70 μονάδες, στο +0,36% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 1.462,72 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 601,99 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98%, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με άνοδο 3,56%. Η επιτυχία της ΔΕΗ είναι ακόμα ένα σοβαρό δείγμα γραφής για την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχει αναβαθμίσει σημαντικά το ενδιαφέρον για ελληνικό ρίσκο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, κάτι που αποτελεί για το Χ.Α. σημαντικό καταλύτη για τη συνέχεια. Δίνει ουσιαστικά τη σκυτάλη στο επόμενο εγχώριο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, με σημαντικό πλεονέκτημα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε ένα στενό εύρος κίνησης που σε επίπεδο εβδομάδας περιορίστηκε σε μόλις 11 μονάδες, ενώ η χαμηλή μεταβλητότητα περιόρισε και τη συναλλακτική δραστηριότητα. 

Ωστόσο, κατά τον αναλυτή, είναι πολύ πιθανόν οι 930 μονάδες, που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών, «να πέσουν» με τη συνδρομή του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. 

Η διάσπασή τους, ωστόσο, προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος του την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή