Η ανησυχία για τον πληθωρισμό ενισχύει το δολάριο

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό ενισχύει το δολάριο

Οι πληθωριστικές ανησυχίες παραμένουν έντονες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληθωριστικές ανησυχίες παραμένουν έντονες καθώς, εκτός από τη συνεχιζόμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μετά το άνοιγμα των οικονομιών την άνοιξη και τα παρατεταμένα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι τιμές ενέργειας είναι σημαντικότερα υψηλότερες από τις αρχές του έτους, παρά την υποχώρηση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες νέα σημαντική άνοδο σε διάφορες χώρες, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο υιοθέτησης πιο αυστηρών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να εντείνει ακόμα περισσότερο τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις. Μιλώντας στη συνέντευξη Tύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αργά την Τετάρτη, όπου ανακοινώθηκε η απόφαση για μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι οι παράγοντες που ωθούν ανοδικά τις τιμές αναμένεται να αποδειχθούν προσωρινοί, αν και στην επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής γίνεται σαφές ότι επικρατεί αβεβαιότητα για το αν η εκτίμηση αυτή θα επαληθευτεί.

Η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εντάθηκε και από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα στοιχεία έδειξαν νέα μικρή υποχώρηση τον Σεπτέμβριο στους υποδείκτες που επηρεάζονται από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες (π.χ. τιμές νέων αυτοκινήτων), αλλά οι τιμές στα ενοίκια κατοικιών, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του συνολικού «καλαθιού» του καταναλωτή, σημείωσαν σημαντική άνοδο, δημιουργώντας νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των ακινήτων στρέφουν τους καταναλωτές στην ενοικίαση. Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για τις ΗΠΑ ενισχύουν την άποψη ότι η οικονομία θα ανακάμψει το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά την υποτονική αύξηση 2,0% του ΑΕΠ σε ετησιοποιημένη βάση την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε το δολάριο το οποίο κινήθηκε ανοδικά, ιδίως έναντι της στερλίνας, λόγω και της απόφασης της ΒοΕ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μικρή αύξηση. Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και έναντι του ευρώ με την αντίστοιχη ισοτιμία να υποχωρεί στο τέλος της εβδομάδας σε χαμηλό τριών εβδομάδων κάτω από το 1,1530, επηρεασμένη επίσης από τις νέες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος είναι πρόωρες.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή