Η άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας είχε έναν απροσδόκητο αντίκτυπο στην αγορά στέγης της βρετανικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα τη μεγάλη ακρίβεια. Με την άρση των μέτρων επέστρεψαν στο Λονδίνο οι βαθύπλουτοι, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 οι τιμές των ακινήτων στις πλέον ακριβές συνοικίες της πόλης.
Σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian επικαλείται έρευνα της μεσιτικής εταιρείας Knight Frank, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των κατοικιών στο κέντρο του Λονδίνου, από το Τσέλσι έως το Κάμντεν και από το Νότινγκ Χιλ έως το Γουεστμίνστερ, έχουν αυξηθεί μέσα στο έτος κατά σχεδόν 7%.
Η εν λόγω εταιρεία τονίζει πως τους τελευταίους έξι μήνες οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται κάθε μήνα και υπογραμμίζει ότι αυτό έχει να συμβεί από πριν το δημοψήφισμα του 2016 για την απόσχιση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο Τομ Μπιλ, επικεφαλής του τομέα ερευνών της Knight Frank, υπογραμμίζει πως καθοριστικός παράγοντας πίσω από την άνοδο των τιμών των ακινήτων ήταν η επιστροφή των πλουσίων μετά την άρση των lockdowns και των περιορισμών στα ταξίδια.
«Πρόκειται για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει πως «επιστρέφουν στο Λονδίνο άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, από όποια χώρα μπορείτε να φανταστείτε».
Αιτία, η επιστροφή των πλουσίων μετά την άρση των lockdowns και των περιορισμών στα ταξίδια.
Οπως εξηγεί, πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αναζητούν όλοι κατοικίες οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές, γι’ αυτό και «επικρατεί η αίσθηση πως οι αγοραστές είχαν “παγώσει” τα σχέδιά τους και τώρα επιστρέφουν για να τα υλοποιήσουν».
Πράγματι, ο αριθμός των επίδοξων αγοραστών κατοικιών στο Λονδίνο που αναφέρονται στα σχετικά μητρώα τον Οκτώβριο ήταν κατά 56% υψηλότερος από τον αντίστοιχο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Ο κ. Μπιλ διευκρινίζει, πάντως, πως «δεν πρόκειται για το είδος της διψήφιας εκτόξευσης των τιμών των κατοικιών που γνωρίσαμε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008».
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ρούπερτ ντε Φορτζ, επίσης στέλεχος της Knight Frank με αρμοδιότητα τα πολυτελή ακίνητα του κέντρου του Λονδίνου, «η πανδημία δεν αλλοίωσε την ιδιότητα του Λονδίνου ως παγκόσμιου ασφαλούς καταφυγίου». Ο ίδιος τονίζει πως τα μέλη της διεθνούς ελίτ και του λεγόμενου τζετ σετ αγοράζουν νεόδμητες κατοικίες πολυτελείας, αλλά και παλαιά σπίτια με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Οπως υπογραμμίζει, μόνο μέσα στον προηγούμενο μήνα οι μεσίτες της West End έλαβαν προσφορές για αγορές αξίας 250 εκατ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 292 εκατ. ευρώ για την πιο κεντρική περιοχή του Λονδίνου.
Οι μεσίτες γενικότερα λένε πως στη διάρκεια της πανδημίας οι πλούσιοι είχαν τη διάθεση «να αποδράσουν στην επαρχία», με αποτέλεσμα να αφήσουν ορισμένες κατοικίες κενές στο κεντρικό Λονδίνο και να υποχωρήσουν έτσι οι τιμές, που τώρα ανεβαίνουν ξανά. Το περασμένο καλοκαίρι, άλλωστε, οι μεσιτικές εταιρείες ανέφεραν ότι αυξάνονταν οι πωλήσεις κατοικιών, κτημάτων, αλλά και κάστρων.
Η μεσιτική Savills, που απασχολεί 320 υπαλλήλους σε μονάδα της σχετική με αυτού του είδους τα ακίνητα, ανέφερε πωλήσεις 21 ακινήτων αξίας άνω των 17 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο εννέα μηνών. Είναι αποκαλυπτική μια σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς το 2019 πουλήθηκε μόνον ένα ακίνητο αυτού του είδους.