Κίνα: Ο «ιός» της Evergrande χτύπησε τον κατασκευαστικό όμιλο Kaisa

Κίνα: Ο «ιός» της Evergrande χτύπησε τον κατασκευαστικό όμιλο Kaisa

Σε αναστολή η διαπραγμάτευση των μετοχών της κινεζικής εταιρείας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, καθώς ο «ιός» που προσέβαλε τον μεγαλύτερο  όμιλο του κλάδου Evergrande επεκτείνεται, με ένα από τα «θύματα» τη μικρότερη ανταγωνίστρια Kaisa Group Holdings, της οποίας η διαπραγμάτευση των μετοχών σταμάτησε προσωρινά. Και ο λόγος είναι ότι δεν κατόρθωσε να εξοφλήσει οφειλές σε χρηματοδοτικά προϊόντα. Η δε Evergrande έπρεπε να ανταποκριθεί σε καταβολή τόκων, με την προθεσμία να λήγει χθες Παρασκευή. Την Πέμπτη η μετοχή και το εταιρικό ομόλογο της Kaisa δέχθηκαν πλήγμα. Ο λόγος ήταν πως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «υφίσταται πρωτόγνωρες πιέσεις στη ρευστότητά της», διότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την ικανότητα δανειοληψίας της και η αγορά ακινήτων στην Κίνα γεννάει σοβαρές προκλήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας South China Morning Post, o όμιλος Kaisa θα πουλήσει ακίνητα στην περιοχή της Σενζέν για να συγκεντρώσει ρευστό.

Είναι η πρώτη κινεζική κατασκευαστική που αδυνατεί να καταβάλει τόκους σε ομόλογα δολαρίου, ενώ το 2016 είχε κάνει αναδιάρθρωση χρέους.

Τα περιουσιακά της στοιχεία αποτιμώνται σε σχεδόν 13 δισ. δολάρια και συναπαρτίζονται από 18 έργα σε έκταση 1,45 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων στη Σενζέν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της Κaisa σε δολάρια. Το ομόλογο με λήξη τον Δεκέμβριο ανέβηκε  6,7 σεντς ανά δολάριο, στα 52 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Βloomberg, αντιστρέφοντας τις μαζικές πωλήσεις των τελευταίων ημερών. Τον Οκτώβριο η Κaisa έστρεψε την προσοχή των επενδυτών πάνω της, κάνοντάς τους να ανησυχούν διότι ακύρωσε συναντήσεις τους. Ετσι γεννήθηκαν αμφιβολίες για τη ρευστότητά της και ασκήθηκαν καθοδικές πιέσεις στα ομόλογά της τα εκπεφρασμένα σε δολάρια. Υστερα από λίγες μέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε, όταν υποβάθμισαν τη δανειοληπτική ικανότητά της οι οίκοι S&P Global Ratings και Fitch Ratings, πυροδοτώντας νέες μαζικές πωλήσεις μετοχών της. Η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει δραστική πτώση από τις αρχές του χρόνου – άνω του 70% Η εν λόγω εταιρεία είναι η πρώτη κινεζική κατασκευαστική που αδυνατεί να καταβάλει τόκους σε ομόλογα δολαρίου, ενώ το 2016 είχε κάνει αναδιάρθρωση χρέους. Εκτοτε κατέστη η τρίτη μεγαλύτερη δανειολήπτρια σε δολάρια μεταξύ των κατασκευαστικών της Κίνας με τίτλους άνω των 11 δισ. δολαρίων. Πέραν αυτού, βάσει των πωλήσεων Οκτωβρίου, είχε καταταγεί στην 27η θέση μεταξύ των εταιρειών του κλάδου στη χώρα. Εκτός του ομολόγου 400 εκατομμυρίων δολαρίων με λήξη τον επόμενο μήνα, επίκειται και η προθεσμία του 2022 για ομόλογο εκπεφρασμένο σε δολάρια ύψους 2,8 δισ., σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην περίπτωση της Evergrande οι κινεζικές αρχές απευθύνουν έκκληση στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της, Χούι Κα Γιαν, να χρησιμοποιήσει τα δικά του χρήματα για να ανακουφίσει την εταιρεία από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει. Κι αυτό έχει κάνει τους επενδυτές σε ομόλογα να στρέψουν την προσοχή τους στον προσωπικό του ισολογισμό, στοιχηματίζοντας στο ποιες κινήσεις θα κάνει για να διασώσει τον όμιλό του. Βέβαια, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το θέμα της περιουσίας του Χούι Κα Γιαν, διότι έχει επιμεριστεί και κατανεμηθεί σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών και θυγατρικών, των οποίων ο πραγματικός ιδιοκτήτης δύσκολα εντοπίζεται. Τα αποκτήματά του υπολογιζόμενα στα 485 εκατ. δολάρια, περιλαμβάνουν τζετ, γιοτ και κατοικίες στο δικό του όνομα ή σε εταιρείες – συνεταίρους της Evergrande. Τέλος, παρά ταύτα, ούτως ή άλλως θα μπορούσε με τον ιδιωτικό του πλούτο να καλύψει μέρος των οφειλομένων τόκων ύψους 400 εκατ. δολαρίων, που θα γίνουν απαιτητοί προσεχώς ή προβλέπεται να τύχουν περιόδου χάριτος έως την εκπνοή του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή