Η νέα γαλλική πρόταση για τις τιμές ενέργειας

Η νέα γαλλική πρόταση για τις τιμές ενέργειας

Νέες προτάσεις για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της αύξησης των τιμών ενέργειας εισηγείται η Γαλλία, σύμφωνα με νέο non-paper που θα παρουσιαστεί στο αυριανό Ecofin.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέες προτάσεις για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της αύξησης των τιμών ενέργειας εισηγείται η Γαλλία, σύμφωνα με νέο non-paper που θα παρουσιαστεί στο αυριανό Ecofin. Η νέα γαλλική πρόταση, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, στηρίζεται από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τσεχία. Συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup και θα τεθεί επίσης αύριο επί τάπητος στο Ecofin.

Το έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για τον περιορισμό του αντίκτυπου των τιμών ενέργειας. Τρεις είναι πιο άμεσης εφαρμογής.

Πρώτον, η Γαλλία εισηγείται τη δημιουργία ενός πιο άμεσου συνδέσμου μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές και του κόστους της καθαρής ενέργειας που περιλαμβάνεται στο εθνικό ενεργειακό μίγμα.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Λεμέρ, θα επέτρεπε την αυτόματη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή σε συνθήκες αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, χωρίς να επηρεάζει την πανευρωπαϊκή χονδρική αγορά και χωρίς να υπονομεύει τα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Δεύτερον, το έγγραφο αναφέρεται στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ηλεκτρισμού μέσω ΑΠΕ και επιχειρήσεων που είναι οι τελικοί καταναλωτές, ως «ένα επιπρόσθετο εργαλείο για την παροχή ορατότητας σχετικά με τις τιμές». Τρίτον, σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί και στα νοικοκυριά η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε συμβόλαια που παρέχουν κάποια σταθερότητα και προβλεψιμότητα όσον αφορά τις τιμές, αλλά και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγονται τα συμβόλαια που συνδέονται με την spot αγορά.

«Δεν έχουμε το περιθώριο τέτοιες εκτινάξεις των τιμών του ρεύματος ή του αερίου να διακινδυνεύσουν την κοινωνική και την οικονομική βιωσιμότητα της ενεργειακής μετάβασης», αναφέρεται στο non-paper. Γίνεται συνεπώς έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «διερευνήσει τις ευελιξίες που θα μπορούσε να παρέχει στα κράτη-μέλη ώστε να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών λιανικής, να περιορίσει τη μεταβλητότητα για τους καταναλωτές και να παράσχει τα σωστά κίνητρα για την απανθρακοποίηση της οικονομίας μέσω της χρήσης του ηλεκτρισμού».

Πέραν αυτών, το έγγραφο αναφέρεται στην ανάγκη «καλύτερου συντονισμού των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων για την τήρηση αποθεμάτων αερίου». Κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα «ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια» της Ε.Ε. και θα επέτρεπε την πιο αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Τέλος, «μακροπρόθεσμα» η Ε.Ε. πρέπει να επιδιώξει την «ενεργειακή ανεξαρτησία» μέσω επενδύσεων σε «όλες τις μορφές ενέργειας» που δεν εκπέμπουν άνθρακα (συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής), ώστε να περιορίσει δραστικά την εξάρτησή της από χώρες που εξάγουν αέριο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή