Απόφαση Μαξίμου για τις συντάξεις Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας

Απόφαση Μαξίμου για τις συντάξεις Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας

Με απόφαση Μαξίμου αναμένεται να διευθετηθεί το πρόβλημα με τις συντάξεις και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση Μαξίμου αναμένεται να διευθετηθεί το πρόβλημα με τις συντάξεις και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας, όπως αναδείχθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Μέλισσες», Χρήστος Μάστορας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σχετική ανάρτηση του κ. Μάστορα στο Instagram.

Ο γνωστός καλλιτέχνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ύστερα από δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αδικίας και να ανοίγει αυτός της ισότητας, της δικαίωσης και της αναγνώρισης», ενώ ο κ. Μητσοτάκης με δική του ανάρτηση τον ευχαρίστησε. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά περίπου 300.000 ομογενείς από την Αλβανία, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και Κωνσταντινουπολίτες, Ιμβρίους και Τενέδιους οι οποίοι λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη λόγω της πρόβλεψης του νόμου Κατρούγκαλου για 40ετή διαμονή στη χώρα, ενώ σχεδόν απαγορευτική είναι και η καταβολή επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων λόγω αυστηρών κριτηρίων.Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους, πρακτικά είναι αδύνατο να συμπληρωθούν από τους ομογενείς 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να τους χορηγηθεί η πλήρης εθνική σύνταξη. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, τα σύνορα άνοιξαν το 1990 και το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δόθηκε το 1998.

Οσο για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, έχει ήδη ψηφιστεί νόμος από το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τον οποίο οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αποφασίστηκε να λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του άρθρου 93 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναφερθεί στην ανάγκη επανόρθωσης, κάτι για το οποίο –σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Μάστορα– δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός. Βέβαια, ακόμη δεν έχει προσμετρηθεί το δημοσιονομικό κόστος μιας παρέμβασης, το οποίο άλλωστε θα εξαρτηθεί και από το πόσους τελικά θα αφορά η όποια νέα απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί και να καταγραφεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή