Αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Πρόσθετα κονδύλια αναζητεί η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων για την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα των επιβαρύνσεων από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο «κάδρο» των επιδοτήσεων βάζει για πρώτη φορά και τις βιομηχανίες μέσης τάσης, επικεντρώνοντας στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω της προσωρινής αναστολής ρυθμιζόμενων χρεώσεων ή και της φορολογίας.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ύψος της επιδότησης των οικιακών τιμολογίων προανήγγειλε με δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναγνωρίζοντας ότι τα δεδομένα σε σχέση με τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν αλλάξει. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αναπροσαρμογή της επιδότησης από τον Σεπτέμβριο που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το μέτρο. Από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες τον μήνα αναπροσαρμόστηκε για τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου στα 60 ευρώ, ποσό που καλύπτει λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής επιβάρυνσης από την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, που έφτασε τα 198,3 ευρώ η μεγαβατώρα από 134,8 ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί να αξιολογεί σε μηνιαία βάση τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζει αντίστοιχα το ύψος της επιδότησης για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση για να περιοριστεί στο ελάχιστο η επιβάρυνση των καταναλωτών. Το ύψος της νέας αναπροσαρμογής θα προσδιοριστεί πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα και θα κριθεί κατά βάση από την ανεύρεση νέων κονδυλίων. Το ΥΠΕΝ έχει δεσμεύσει ήδη 470 εκατ. ευρώ από τα έσοδα δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων, περιορίζοντας αντίστοιχα τις εισροές προς το ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός για ΑΠΕ), το ταμείο του οποίου είναι πλεονασματικό και συνεχίζει να ενισχύεται όσο αυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Για κάθε ένα ευρώ αύξησης της τιμής της χονδρεμπορικής μειώνονται κατά ένα ευρώ οι εκροές του ΕΛΑΠΕ. Οσο αυξάνονται δηλαδή οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, ο ΕΛΑΠΕ δημιουργεί πλεονάσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναχαίτιση των αυξήσεων στα νοικοκυριά. Το ΥΠΕΝ θα ανατρέξει και αυτή τη φορά για έσοδα στο ταμείο του ΕΛΑΠΕ. Ο υπουργός κ. Σκρέκας φέρεται μάλιστα αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια, αφαιρώντας από τον ΕΛΑΠΕ έσοδα άνω του ποσού των 140 εκατ. ευρώ, που αξιολογείται ως ικανοποιητικό αποθεματικό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Εξετάζονται μέτρα ενίσχυσης και των επιχειρήσεων μέσης τάσης.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων μέσης τάσης, που καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο κόστος ρεύματος, η κυβέρνηση εξετάζει την προσωρινή αναστολή πληρωμών είτε των ρυθμιστικών χρεώσεων των λογαριασμών ρεύματος (τέλη δικτύου μεταφοράς και διανομής) είτε και την αναστολή πληρωμής φόρων. Τα μέτρα αξιολογούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιθανότατα να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Φυσικό αέριο

Παράλληλα και σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζεται η δυνατότητα έκπτωσης και στο τιμολόγιο φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες μέσης τάσης, αίτημα που έχει υποβληθεί από την πλευρά της βιομηχανίας. Η ελληνική μεταποίηση επιβαρύνεται δυσανάλογα από τις αυξήσεις στο κόστος ρεύματος σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, καθώς είναι 100% εκτεθειμένη στη χρηματιστηριακή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, όταν στις άλλες χώρες η έκθεση αυτή περιορίζεται στο 20%.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος μάλιστα στην Ελλάδα δεν ακολουθεί το τελευταίο διάστημα την αποκλιμάκωση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες και με χαμηλά φορτία ζήτησης η Ελλάδα είχε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος (186,72 ευρώ η μεγαβατώρα και 217,08 ευρώ η μεγαβατώρα αντίστοιχα).

Στο προηγούμενο επταήμερο η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα υψηλά των 205,98 ευρώ η μεγαβατώρα, καθιστώντας την εγχώρια αγορά πεδίο λαμπρό για τους traders που βρήκαν ευκαιρία για κέρδη. Το καθαρό ποσοστό εισαγωγών έφτασε στο 19%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας περιόδου, καθώς οι traders διοχέτευαν στην ακριβή ελληνική αγορά φθηνότερη ενέργεια από τις γειτονικές χώρες.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή