Alpha Bank: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το σχέδιο Skyline

Alpha Bank: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το σχέδιο Skyline

Προσφορές από 10 σχήματα για από κοινού διαχείριση ακινήτων με την τράπεζα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το project Skyline της Alpha Bank, που στοχεύει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την από κοινού με την τράπεζα αξιοποίηση ακινήτων αξίας 535 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρξε στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στον σχεδιασμό της διοίκησης για το πρωτοποριακό σχήμα συναλλαγής που πρότεινε η Alpha Bank, καθώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Πηγές της τράπεζας απέφευγαν κάθε σχετικό σχόλιο αναφορικά με τους υποψήφιους επενδυτές, σημειώνοντας ότι οι προσφορές αξιολογούνται και αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να υπάρξουν αποφάσεις για τους επιλεγέντες για την επόμενη φάση της συναλλαγής. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της αγοράς, μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγονται τα επενδυτικά κεφάλαια Apollo, Bain Capital, Davidson Kempner, HIG, Lone Star, Oaktree, Pimco και Prodea.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 573 ακίνητα, το 70% των οποίων είναι στην Αττική (62% στην Αθήνα) και το 11% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόλις το 20% είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός δηλαδή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Αναφορικά με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε αξίες, το 45% αφορά γραφεία, το 30% εμπορικά καταστήματα, το 15% κατοικίες, το 8% βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία. Σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), 320 ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας, καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών είναι ακίνητο στην οδό Αιόλου (αξίας 45 εκατ. ευρώ περίπου), ακίνητα της τράπεζας στον Αγιο Στέφανο, διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού, γραφείο στη Φιλελλήνων, καταστήματα και οικόπεδο στην Κηφισιά, εμπορικός χώρος στη λεωφόρο Συγγρού κ.ά.

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 573 ακίνητα αξίας 535 εκατ. ευρώ, το 70% των οποίων είναι στην Αττική και το 11% στη Θεσσαλονίκη.

Οπως έχει ανακοινωθεί, η συναλλαγή Skyline προβλέπει τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Προηγουμένως οι εργασίες παροχής υπηρεσιών της ΑΑΑ θα ενοποιηθούν με αυτές της Alpha Real Estate, δημιουργώντας μία νέα ισχυρή εταιρεία με σημαντική εμπειρία, η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.), τόσο προς το Skyline όσο και προς τρίτους μεγάλους πελάτες. Η Alpha Real Estate έχει επενδύσει σε συστήματα διαχείρισης ακινήτων και data analytics, ενώ έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την ιστοσελίδα  δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να βρουν μέσω της μηχανής αναζήτησης ακίνητα που πληρούν αυστηρά κριτήρια και πρότυπα και είναι απαλλαγμένα από κάθε νομική ή τεχνική εκκρεμότητα.

Η Alpha Bank προτίθεται να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος, προκειμένου να ωφεληθεί από τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακίνητης περιουσίας. Η ακριβής δομή της συναλλαγής θα προσαρμοστεί με βάση τις προθέσεις και προτάσεις των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές. Στόχος είναι η περαιτέρω μεγέθυνση του σχήματος, κεφαλαιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ του στρατηγικού επενδυτή και της Alpha Bank, για τη δημιουργία ηγέτιδας επενδυτικής εταιρείας στον χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων από τον όμιλο. Μέσω της συναλλαγής η τράπεζα θα επιτύχει να περιορίσει την έκθεσή της στο real estate, μειώνοντας το σταθμισμένο ενεργητικό της κατά 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή