Εως αρχές Δεκεμβρίου η υποβολή προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ

Εως αρχές Δεκεμβρίου η υποβολή προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ

Τρεις οι επενδυτές που παραμένουν ενεργοί για τους δύο διαγωνισμούς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι δύο διαγωνισμοί, του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ, για την πώληση της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ. Εφόσον ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό για άλλους τρόπο και η τρέχουσα ανοικτή διαδικασία ερωταπαντήσεων επί της σύμβασης μίσθωσης του εργοστασίου στη Λάρυμνα στον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται εφικτό να ζητηθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές αρχικά από το ΤΑΙΠΕΔ και κατόπιν από την ειδική διαχείριση έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός ή ενδεχομένως στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, θα χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση για να καλυφθούν οι επενδυτές από το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με περιβαλλοντικές παραβάσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας, αλλά και να αποκτήσουν χρόνο ώστε να υλοποιήσουν τις κατάλληλες επενδύσεις, για να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα κατά πόσον όλες οι παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα ενσωματωθούν στη σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ όπως και η ακριβής διαδικασία, του λεγόμενου shoot-out, με την οποία θα εξασφαλιστεί πως όποιος πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του εργοστασίου θα μπορέσει να αποκτήσει και τα ορυχεία που πουλάει η ειδική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα εκμισθώσει το εργοστάσιο και δύο μεταλλεία (στη Λάρυμνα και στο Λούτσι), ενώ η ειδική διαχείριση τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα εκμισθώσει το εργοστάσιο και δύο μεταλλεία, σε Λάρυμνα και Λούτσι, ενώ η ειδική διαχείριση τα μεταλλεία Καστοριάς και Εύβοιας.

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου που ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη. Σήμερα, το νικέλιο που μπορεί να εξαχθεί από το σιδηρονικέλιο που παράγει, αποτελεί μέταλλο σε υψηλή ζήτηση λόγω της χρήσης του στην κατασκευή μπαταριών.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως το αναθεωρημένο σχέδιο Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που έχει συνταχθεί μετά και τις παρατηρήσεις των επενδυτών, έχει κατ’ αρχάς εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικά έξι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχουν γίνει τρεις, καθώς οι άλλοι τρεις (Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa)  αποχώρησαν από την ενεργή συμμετοχή. Παραμένουν δηλαδή ενεργοί μόνον ο όμιλος Mytilineos, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK.

Εκτός από τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, υπάρχουν και άλλοι τρεις που τους διενεργεί ο ειδικός διαχειριστής και οι οποίοι αφορούν ο πρώτος τα μεταλλεία Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ο δεύτερος το λιγνιτωρυχείο Σερβίων και ο τρίτος 4 εκατομμύρια τόνους σκόνης – κατάλοιπο της πρωτογενούς επεξεργασίας που εκτιμάται ότι ενδέχεται να περιέχει έως και 35.000 τόνους νικέλιο, αξιοποιήσιμο έπειτα από δευτερογενή επεξεργασία.

Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, πάντοτε υπό τη βαριά σκιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι μεγάλη. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας χρηματοδοτήσει την εταιρεία ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με περισσότερα από 50 εκατομμύρια και έχοντας δεσμευτεί πως θα καλύψει και τις αποζημιώσεις των περίπου 1.080 εργαζομένων, επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή