Νέα αύξηση τιμής αερίου, καθώς η Μόσχα δεν ανοίγει τις στρόφιγγες

Νέα αύξηση τιμής αερίου, καθώς η Μόσχα δεν ανοίγει τις στρόφιγγες

Στην αγορά επικρατεί ανησυχία για ελλείψεις φυσικού αερίου τον χειμώνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση και ενδεχομένως κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης προοιωνίζονται οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, που οδηγούν για μια ακόμη φορά σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου σημείωσε χθες άνοδο 9,7% στην αγορά της Ολλανδίας, καθώς οι ροές στον σημαντικότερο αγωγό μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη παρέμειναν και χθες σε επίπεδα κάτω του κανονικού. Και το χειρότερο είναι ότι χθες νωρίς το πρωί είχε αντιστραφεί η ροή του φυσικού αερίου και κατευθυνόταν ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία. Σημείωσαν, έτσι, άνοδο και οι τιμές των συμβολαίων καθώς στην αγορά επικρατεί ανησυχία πως δεν θα υπάρξει επάρκεια αερίου για τον χειμώνα.

Στην αγορά της Ολλανδίας οι αξίες των προθεσμιακών συμβολαίων ενισχύθηκαν τη Δευτέρα κατά 9,7%.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε αέριο, η Gazprom, υποσχέθηκε πως θα αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου για την Ευρώπη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στον ρωσικό κολοσσό να γεμίσει τους ταμιευτήρες της στην Ευρώπη. Η εταιρεία ανακοίνωσε όμως χθες ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας της και ότι δεν έχει πρόσθετη παραγωγική δυνατότητα για να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Νικ βαν Κούτερεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της ολλανδικής ενεργειακής εταιρείας PZEM, τόνισε πως «η κατάσταση είναι απογοητευτική γιατί η αγορά χρειάζεται μεγαλύτερη προσφορά σε φυσικό αέριο και αν δεν αυξήσει τις ροές η Ρωσία, τότε οι τιμές θα αναρριχηθούν περαιτέρω». Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία περιόρισε πολύ την προσφορά, ενώ η Ασία απορρόφησε τον μεγαλύτερο όγκο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι μπορεί να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του νέου αγωγού της, του Nord Stream 2, και έχει ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. για να αποσπάσει την εσπευσμένη έγκριση του εν λόγω αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου που κυμάνθηκαν χθες πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι για το αργό Δυτικού Τέξας, ενώ άγγιζαν τα 84 δολάρια το βαρέλι για το Brent. Αιτία, η Σαουδική Αραβία που αύξησε τις τιμές προδίδοντας πως μειώνονται διαρκώς τα αποθέματα πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά και αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ο ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία αποφάσισαν να αγνοήσουν τις εκκλήσεις για σημαντική αύξηση της παραγωγής κατά περισσότερο από 400.000 βαρέλι την ημέρα. Οι διαπραγματευτές συμβολαίων πετρελαίου έχουν έτσι στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσιγκτον, προσδοκώντας να δουν κατά πόσον θα απελευθερώσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ ενδεχομένως και συντονισμένα με άλλες χώρες, προκειμένου να ανακόψουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Επίσης, τα βλέμματα της αγοράς θα είναι σήμερα στραμμένα στη μηνιαία έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών για θέματα ενέργειας που θα δώσει πληροφορίες για τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή