Κεφαλονιά: Εγκαινιάστηκε το αιολικό πάρκο ισχύος 10 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Κεφαλονιά: Εγκαινιάστηκε το αιολικό πάρκο ισχύος 10 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σε συνεργασία με την αμερικανική Ameresco και τη RES Invest η υλοποίηση του έργου.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακαταθήκη για το μέλλον χαρακτήρισε τη συνεργασία με την αμερικανική Ameresco και τη RES Invest για την υλοποίηση του αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Μαύρος, που εγκαινιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ  Πάιατ. «Οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η Ameresco, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και να πετύχουν τους κοινούς κυβερνητικούς στόχους για το κλίμα. Επικροτώ την Ameresco, τη RES Invest και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το επίτευγμά τους, το αιολικό πάρκο στον Ξερακιά, και ανυπομονώ να δω το αποτύπωμα της Ameresco στην Ελλάδα να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι συνεργάτες της Ελλάδας και να στηρίζουν τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για καθαρή ενέργεια και βιωσιμότητα», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε σε επενδύσεις 500 δισ. ευρώ που πρέπει να γίνουν ώστε να πετύχουμε τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη McKinsey. Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά έφτασαν πρόσφατα σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και σίγουρα όχι από την ίδια την πράσινη μετάβαση. Ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πλάνο που στοχεύει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις ΑΠΕ, των 9,5 GW μέχρι το 2026 και την κατασκευή σήμερα έργων ισχύος 300 MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης.

Οι στόχοι

«Οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερο από 22.000 τόνους ετησίως», δήλωσε ο κ. Γιώργος Σακελλάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco. «Εργα όπως αυτό, αλλά και άλλα πολλά, με κάνουν να πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει ως ένα κέντρο αριστείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Η Ameresco είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος υπηρεσιών ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα και αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες που διαχειρίζεται, αναπτύσσει και κατασκευάζει έργα καθαρής ενέργειας. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται έργα ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης υποδομών, βιωσιμότητας περιουσιακών στοιχείων και λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρέχονται σε πελάτες της στη Βόρεια Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εχει ολοκληρώσει επιτυχώς περιβαλλοντικά έργα και έργα εξοικονόμησης ενέργειας με ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες στέγασης, καθώς και με πελάτες από τον χώρο του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Στον κλάδο των αιολικών στην Ελλάδα η εταιρεία στοχεύει σε έργα 200 MW, μέρος των οποίων θα κατασκευάσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η εταιρεία στοχεύει να αξιοποιήσει και στην Ελλάδα την εμπειρία της στον τομέα της εξοικονόμησης, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος για λογαριασμό νοσοκομείων και βιομηχανιών.

Στις δυσκολίες κατασκευής του έργου λόγω της πανδημίας, που δεν εμπόδισαν όμως την έγκαιρη κατασκευή του, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της RES Invest, Δ. Καραγκουλές. Ανακοίνωσε επίσης την κάλυψη του κόστους από πλευράς της εταιρείας ενός αποφοίτου από το Αργοστόλι που θα εισαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Mηχανικών, όπως και το κόστος δύο μεταπτυχιακών στον τομέα των ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή