19 έργα 2,5 δισ. «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ

19 έργα 2,5 δισ. «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ

Επιτάχυνση επενδύσεων με στόχο την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ ανέλαβε η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ ή Project Preparation Facility (PPF), που συγκρότησε η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις αλλά και την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Την ένταξη των δεκαεννιά έργων και μεταρρυθμίσεων αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Στην πραγματικότητα ο ρόλος του μηχανισμού, του PPF, είναι να ξεπεράσει τους σκοπέλους που δημιουργεί η γραφειοκρατία και να μπορέσει να συντονίσει τις επιμέρους υπηρεσίες των εμπλεκομένων υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, χτίζοντας και στην τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας, ώστε να επιταχυνθεί ο βηματισμός των επενδύσεων.

Στη λίστα νοσοκομεία, Πρωτοδικείο Αθηνών, 35 σταθμοί πυροπροστασίας, ανάπλαση της περιοχής όπου βρίσκονται οι φυλακές Κορυδαλλού κ.ά.

Δεν πρόκειται δηλαδή για περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ που θα βγαίνουν προς πώληση ή παραχώρηση ή άλλου είδους αξιοποίηση, αλλά για έργα του Δημοσίου τα οποία η εν λόγω μονάδα, λειτουργώντας ως σύμβουλος της Πολιτείας, θα «τρέχει» με διαδικασίες που σήμερα είναι ακόμα εξαιρετικά χρονοβόρες και δυσκίνητες.

Η μονάδα, το μάνατζμεντ της οποίας έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενδυναμώνεται ήδη με νέα στελέχη, ενώ θα χρησιμοποιήσει και τις προβλέψεις του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ βάσει του οποίου θα προσλαμβάνει με fast track διαδικασίες εξωτερικούς συμβούλους (νομικούς, τεχνικούς, χρηματοοικονομικούς κ.ά.) για να τη συνδράμουν στο έργο της. Επιπλέον, όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η ωρίμανση των έργων που θα ανατεθούν στο Project Preparation Facility θα υιοθετούν και εφαρμόζουν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

19 έργα 2,5 δισ. «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ-1

Πρόκειται για συνολικά δεκαέξι έργα και τρεις μεταρρυθμίσεις των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»). Επιπλέον, εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ένα έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και δύο έργα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ θα καθοριστούν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας μετείχαν μεταξύ άλλων και πέραν του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, Εσωτερικών Μ. Βορίδης, Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης, Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή