Αλμα ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο στη Σαουδική Αραβία

Αλμα ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο στη Σαουδική Αραβία

Από τους μεγάλους κερδισμένους της ενεργειακής κρίσης, η Σαουδική Αραβία γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη χάρη στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους μεγάλους κερδισμένους της ενεργειακής κρίσης, η Σαουδική Αραβία γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη χάρη στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου: σημείωσε το τρίτο τρίμηνο τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσαν χθες οι Αρχές του βασιλείου, η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 6,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Μέσης Ανατολής από το 2012, όταν οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν κατά μέσον όρο στα 122 δολάρια το βαρέλι. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, άλλωστε, το ΑΕΠ του βασιλείου σημείωσε αύξηση 5,8%.

Ο πετρελαϊκός κλάδος σημείωσε ασφαλώς τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και συγκεκριμένα 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη οικονομία, που προσφέρει και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, σημείωσε ανάπτυξη 6,2%. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ζιάντ Νταούντ, οικονομολόγος του Bloomberg με αντικείμενο τις αναδυόμενες αγορές, τόνισε πως «η αύξηση της παραγωγής της σε πετρέλαιο ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε στην ισχυρή ανάπτυξη της Σαουδικής  Αραβίας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η οικονομική δραστηριότητα εκτός πετρελαϊκού τομέα υπερέβη τα προ πανδημίας επίπεδα.

Βασική αιτία η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία στον αραβικό κόσμο, γνώρισε μια ραγδαία συρρίκνωση το 2020 εξαιτίας του διπλού σοκ που στοιχειοθετούσε αφενός η πτώση των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου η πανδημία και η συνεπακόλουθη ύφεση. Η διπλή αυτή κρίση εξώθησε την ηγεσία του βασιλείου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να περιορίσει τον αντίκτυπο στα δημοσιονομικά της χώρας.

Μεταξύ άλλων τριπλασίασε τον ΦΠΑ, μείωσε τις σχεδιαζόμενες δαπάνες και αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα συρρικνωθεί το 2022 περίπου στο 1,6% του ΑΕΠ της, καθώς θα έχουν αυξηθεί τα έσοδα χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα σημειώσει ανάπτυξη 2,8% στο σύνολο του έτους μετά τη συρρίκνωση κατά 4,1% που γνώρισε το 2020. Προβλέπει επίσης πως η ανάπτυξη θα φτάσει σχεδόν στο 5% το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή