Ράλι ανόδου και ιστορικά ρεκόρ για τα κρυπτονομίσματα Bitcoin και Ether

Ράλι ανόδου και ιστορικά ρεκόρ για τα κρυπτονομίσματα Bitcoin και Ether

Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν χθες τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, το bitcoin και το ether, παράλληλα με το ράλι που σημείωναν οι αγορές και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές οφείλεται στην προσπάθεια των επενδυτών να προστατευθούν από τον πληθωρισμό.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν χθες τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, το bitcoin και το ether, παράλληλα με το ράλι που σημείωναν οι αγορές και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές οφείλεται στην προσπάθεια των επενδυτών να προστατευθούν από τον πληθωρισμό. Το bitcoin ξεπέρασε το παλαιότερο ρεκόρ του και εκτοξεύθηκε κατά 3,6% φτάνοντας στα 68.513 δολάρια, ενώ το ether σημείωσε σημαντική άνοδο φτάνοντας τα 4.840 δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας CoinGecko, που συγκεντρώνει πληροφορίες για τα κρυπτονομίσματα, η συνολική αξία των δύο μεγαλύτερων εξ αυτών ανέρχεται πλέον σε 3,1 τρισ. δολάρια.

Αναλυτές του Bloomberg επισημαίνουν πως συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια να εντοπίσει κανείς τις αιτίες πίσω από τη θεαματική άνοδο των ψηφιακών αξιών. Μια εκ των επικρατέστερων θεωριών την αποδίδει στην επιθυμία των επενδυτών για αξίες που μπορούν να τους αποδώσουν κέρδη εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων που έχει επιφέρει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αμερικανικές αγορές μετοχών σημειώνουν νέα ρεκόρ σχεδόν σε καθημερινή βάση αντανακλώντας αυτή τη διάθεση των επενδυτών. Το bitcoin έχει σημειώσει συνολική άνοδο 130% από την αρχή του έτους, ενώ το ether έχει εκτοξευθεί κατά 550%.

Η συνολική αξία τους ανέρχεται πλέον σε 3,1 τρισ. δολάρια.

Η θεαματική αυτή άνοδος, πάντως, ενισχύει την επιχειρηματολογία των επικριτών τους, που τονίζουν πως η υπερβολική αστάθεια στην αξία των κρυπτονομισμάτων υπονομεύει την αξίωσή τους να αποτελέσουν τίτλο στον οποίο αποθηκεύεται αξία.

Σύμφωνα με τον Κρις Ουέστον, επικεφαλής ερευνών στην Pepperstone Financial Pty, ο παράγοντας που οδηγεί τους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα είναι κατά κύριο λόγο η προσπάθεια να προστατευθούν από τον πληθωρισμό. Οπως τονίζει, «οι κρυπτογραφημένες αξίες είναι αυτές στις οποίες καταλήγει το καυτό χρήμα». Ενας άλλος παράγοντας είναι ενδεχομένως τα ιστορικά χαμηλά, έως και αρνητικά, επιτόκια που αυξάνουν την προθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο. Και βέβαια η στάση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει την αγορά σε επικίνδυνα επίπεδα. Σημειωτέον ότι η Federal Reserve προειδοποίησε πως οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι ευάλωτες και μπορεί να επηρεαστούν από μια αλλαγή κλίματος, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα λεγόμενα stablecoin, το είδος των ψηφιακών νομισμάτων που θεωρούνται το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στα παραδοσιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα, καθώς υποτίθεται πως έχουν σταθερή αξία συνδεδεμένη με κάποια αποδεκτή αξία.

Το bitcoin βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τον Οκτώβριο. Είχε προηγηθεί η μεγάλη υποχώρησή του τον Ιούνιο σε επίπεδα κάτω από τα 30.000 δολάρια, καθώς δεχόταν συστηματικές επικρίσεις για την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η λεγόμενη «εξόρυξή» του, η δημιουργία του δηλαδή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και η εκστρατεία της Κίνας εναντίον του. Το Πεκίνο απαγόρευσε τη λειτουργία των λεγόμενων «ορυχείων» κρυπτονομισμάτων.

Μια άλλη θεωρία για την άνοδο του bitcoin είναι πως έχει πάρει ώθηση από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Ελον Μασκ, που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει το bitcoin να επιτυγχάνει, ενώ έχει αποκαλύψει πως ο ίδιος έχει τοποθετήσει χρήματα σε τρία κρυπτονομίσματα: σε bitcoin, ether και στο dogecoin, που δημιουργήθηκε ως φάρσα. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει ηλικία μικρότερη των 10 ετών και η αξία της έχει τετραπλασιαστεί από τα τέλη του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή