Μπόνους και αυξήσεις για εποχικό προσωπικό ενόψει εορτών στις ΗΠΑ

Μπόνους και αυξήσεις για εποχικό προσωπικό ενόψει εορτών στις ΗΠΑ

Μεγάλοι όμιλοι στο λιανεμπόριο καλύπτουν ακόμη και τα δίδακτρα σε νεοπροσληφθέντες.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνόψει της έντονης αγοραστικής κίνησης των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά ξεκινάει με την Ημέρα των Ευχαριστιών, οι μεγάλοι όμιλοι λιανεμπορίου στη χώρα σπεύδουν να κάνουν προσλήψεις εποχικού προσωπικού και δίνουν σχετικά κίνητρα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy προσφέρει μπόνους έως και 500 δολαρίων για κάθε φίλο/φίλη ή συγγενή που οι υπάλληλοί της θα πείσουν να προσληφθεί. Ο κολοσσός λιανεμπορίου της Walmart καταβάλλει ωρομίσθιο 17 δολαρίων στο αρχικό στάδιο, ενώ παράλληλα καλύπτει τα δίδακτρα εργαζομένων της που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, σε ορισμένες θέσεις που προσφέρει η Amazon στις αποθήκες της μπορεί να δώσει μπόνους ακόμα και 3.000 δολαρίων στους νεοπροσληφθέντες.

Οι εταιρείες του λιανεμπορίου προσβλέπουν σε ζωηρή ζήτηση στην εορταστική περίοδο ακόμα μία φορά φέτος, όταν το 2020 έκαναν μεγάλες προσπάθειες να βρουν το αναγκαίο προσωπικό για να στελεχώσουν τα καταστήματα και τα κέντρα διανομής. Και φέτος αποδεικνύεται δύσκολο το να προσελκύσουν εργαζομένους. Ο κλάδος αυτός είχε πληγεί πολύ σκληρά από την πανδημία, ενώ υψηλό ποσοστό των εργαζομένων του είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Οσοι, πάντως, εμφανιστούν ως υποψήφιοι για να προσληφθούν αναμένεται να λάβουν υψηλότερες αμοιβές και να απασχοληθούν λιγότερες ώρες. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές ίσως βρεθούν σε καταστήματα με περιορισμένα αποθέματα λόγω των διεθνών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και όπως επισημαίνουν πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με το λιανεμπόριο, ενώ μέχρι πρότινος οι επιλογές των εργαζομένων στον κλάδο ήταν περιορισμένες και χωροταξικά και αναλόγως διαθεσιμότητας ωρών, τώρα μπορούν να διαλέξουν ποιος όμιλος πληρώνει καλύτερα και παρέχει υψηλότερα μπόνους.

«Πολεμάμε όλοι στην πρώτη γραμμή για το ποιος θα αποσπάσει τους πιο κατάλληλους και καταρτισμένους ανθρώπους, οπότε πρέπει να βελτιώσουμε τους όρους του παιχνιδιού», υπογραμμίζει ο Τζεφ Γκένετ, επικεφαλής της Macy, η οποία εποχικά θα προσλάβει 76.000 άτομα σε βάση πλήρους απασχόλησης και ημιαπασχόλησης. Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου αναμένει πως οι εορταστικές πωλήσεις θα φθάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ οι επιχειρήσεις λιανικής στις ΗΠΑ θα προσλάβουν 500.000-665.000 εποχικούς υπαλλήλους έναντι των 486.000 το 2020. Τέλος, η Walmart συνήθως τα Χριστούγεννα προέβλεπε υπερωρίες για το προσωπικό της, αλλά δεν έκανε μαζικές προσλήψεις. Αυτό συνέβαινε προ πανδημίας, όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, ενώ σήμερα θέλει να προσλάβει 150.000 άτομα επικουρικά ως προς το υπάρχον δυναμικό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή