ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,7%

Υψηλά ποσοστά ανάπτυξης σημείωσε και τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,7%

Υψηλά ποσοστά ανάπτυξης σημείωσε και τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας –τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου– ισχυρές αντοχές στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων που προκαλούν οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Η αύξηση βεβαίως της βιομηχανικής παραγωγής σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι φέτος έχει επανεκκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η οικονομική δραστηριότητα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πέρυσι. Αλλος παράγοντας, ακόμη πιο σημαντικός, είναι ότι είναι πολύ υψηλή η ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα του κλάδου των τροφίμων, ενώ αρκετές ξένες εταιρείες της βιομηχανίας της μόδας έχουν αρχίσει να στρέφονται σε ελληνικές εταιρείες κατασκευής ενδυμάτων, λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 κατά 9,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 9,5%, ενώ ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2021 αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.

Η ενίσχυση του Σεπτεμβρίου, σε ετήσια βάση, δείχνει τις ισχυρές αντοχές των μονάδων στο αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Οι κλάδοι της μεταποίησης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση είναι οι ακόλουθοι: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (40,9%), κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (39,2%), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (24,5%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (20,6%), βιομηχανία δέρματος και δερματίνων ειδών (20,1%), κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (14,3%), ποτοποιία (13,3%), φαρμακοβιομηχανία (12,6%), κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (12,5%), κατασκευή ειδών ένδυσης (12,2%). Εξαιρετικά σημαντική είναι η αύξηση κατά 7,5% της παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων, τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής μεταποίησης, μετά τον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς και η αύξηση κατά 8,2% της παραγωγής της χημικής βιομηχανίας.

Από τη σύγκριση του μέσου δείκτη βιομηχανικής παραγωγής Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 με τον μέσο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 προκύπτει αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση κατά 8,5%, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνουν οι ακόλουθοι κλάδοι: κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (25,7%), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (24%), βιομηχανία δέρματος και δερματίνων ειδών (18,4%), παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (17,8%), κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (17,3%), κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (16,3%), ποτοποιία (16,1%), κατασκευή ειδών ένδυσης (15,2%).

Υπενθυμίζεται ότι σημαντική ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας έχει δείξει και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI). Ωστόσο, η IHS Markit που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη σημείωσε στην τελευταία ανάλυσή της (1η Νοεμβρίου 2021) ότι «η έλλειψη σε υλικά  είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει απειλή για την αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα μέσα στους επόμενους μήνες».