Η Αργεντινή αναμένεται να μην πληρώσει το ΔΝΤ

Η Αργεντινή αναμένεται να μην πληρώσει το ΔΝΤ

Σε νέα στάση πληρωμών, αυτή τη φορά προς το ΔΝΤ, αναμένεται να οδηγηθεί η Αργεντινή, που βυθίζεται και πάλι σε οικονομική κρίση και ενόψει των εκλογών του μεσοδιαστήματος η κυβέρνηση του κόμματος των περονιστών δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού με το Ταμείο.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα στάση πληρωμών, αυτή τη φορά προς το ΔΝΤ, αναμένεται να οδηγηθεί η Αργεντινή, που βυθίζεται και πάλι σε οικονομική κρίση και ενόψει των εκλογών του μεσοδιαστήματος η κυβέρνηση του κόμματος των περονιστών δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού με το Ταμείο.

Πλησιάζει ο Μάρτιος, οπότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης ύψους 2,8 δισ. δολαρίων που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της αποπληρωμής δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το αμφιλεγόμενο δάνειο που συνήψε το 2018 με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην πρόεδρος και φιλελεύθερος επιχειρηματίας Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος έμεινε μόλις μία θητεία στην εξουσία καθώς έχασε τις εκλογές το 2019.  Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ τόσο στο δάνειο όσο και στον ίδιο τον Μαουρίσιο Μάκρι έδρασε τότε καταλυτικά. Εξανεμίσθηκαν εν ολίγοις οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη χορήγηση ενός τόσο μεγάλου δανείου σε μια χώρα που είχε δεχθεί 21 φορές οικονομική βοήθεια μέσα σε έξι δεκαετίες. Αμέσως μετά τη σύναψη του δανείου ακολούθησε κρίση στην αγορά και ραγδαία υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο.

Κόντρα για το δάνειο ύψους 57 δισ. δολ. που είχε δοθεί με τις ευλογίες Τραμπ.

Το 2019, σχολιάζοντας το δάνειο προς την Αργεντινή η τότε πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως «δεν υπήρχε κανένας άλλος εκείνη τη στιγμή για να επενδύσει στην ανάκαμψη της χώρας και δεδομένου ότι το πρόβλημα ήταν μεγάλο, έπρεπε να δώσουμε κάτι μεγάλο». Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του δανείου, έχει δεχθεί μεγάλες επικρίσεις στο εσωτερικό της Αργεντινής. Οι επικριτές του τονίζουν πως το Ταμείο είχε χορηγήσει σχεδόν το σύνολο του δανείου μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 όσο υπήρχαν πιθανότητες επανεκλογής του Μαουρίτσιο Μάκρι, αλλά στη συνέχεια, και μετά την ήττα του Μάκρι, η αποπληρωμή του πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, 2022 και 2023.

Τον Οκτώβριο του 2019, οπότε έχασε τις εκλογές ο Μάκρι, είχαν χορηγηθεί τα 44 δισ. δολάρια από το σύνολο των 57 δισ. δολαρίων. Είχε ήδη ηττηθεί στις προκαταρκτικές εκλογές δύο μήνες νωρίτερα, οπότε το Ταμείο διέκοψε την καταβολή του δανείου. Τώρα η κεντροαριστερή κυβέρνηση υποστηρίζει διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σαντιάγο Καφιέρο, πως «το δάνειο δόθηκε ουσιαστικά για να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική εκστρατεία του Μάκρι». Από πλευράς ΔΝΤ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Τζέρι Ράις αντικρούει τους ισχυρισμούς του κυβερνώντος κόμματος πως το Ταμείο παραβίασε τους ίδιους τους κανόνες του όταν συνήψε δάνειο με την τότε κυβέρνηση Μάκρι και επιμένει πως συνεργάζεται με το Μπουένος Αϊρες για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή