Αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό όμιλο Evergrande

Αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό όμιλο Evergrande

O κινεζικός όμιλος κατασκευών της Evergrande για ακόμα μία φορά δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τα οφειλόμενα σε τόκους ομολόγων, των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε χθες.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κινεζικός όμιλος κατασκευών της Evergrande για ακόμα μία φορά δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τα οφειλόμενα σε τόκους ομολόγων, των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε χθες. Ο γερμανικός όμιλος DMSA, ο οποίος συγκεντρώνει και αξιολογεί δεδομένα που αφορούν επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες, έχει επενδύσει σε τίτλους της προβληματικής κινεζικής εταιρείας, της μεγαλύτερης του κλάδου στη χώρα της. Εφόσον, λοιπόν, μέχρι χθες δεν είχε λάβει τις οφειλόμενες καταβολές τόκων, προετοιμάζεται να εκκινήσει διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande, ενώ καλεί όλους τους ομολογιούχους επενδυτές της να συμμετάσχουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κινεζικός κολοσσός είχε ήδη από τον Σεπτέμβριο δείξει πως αδυνατεί να καταβάλει τόκους ομολόγων και έλαβε περίοδο χάριτος. Λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της, κυκλοφόρησαν φήμες για δήθεν πληρωμές και τα διεθνή ΜΜΕ θεώρησαν ότι ήταν αληθείς. Μόνον η DMSA, όπως αναφέρεται σε σχετικό της δελτίο Τύπου, αναγνώρισε ποια είναι η κατάσταση με την αθέτηση των υποχρεώσεων.

Σε μελέτη της, η οποία ακολούθησε, απέδειξε ότι η πτώχευση της Εvergrande, του πιο χρεωμένου ομίλου διεθνώς, θα μπορούσε να προκαλέσει τη «Μεγάλη Επαναφορά», δηλαδή την τελική διάλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κι ενώ η διεθνής κεφαλαιαγορά έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής την αναταραχή που προκαλείται από την Evergrande με αξιοσημείωτη εμπιστοσύνη και την πεποίθηση ότι δεν θα καταρρεύσει (αλλά και με αξιοσημείωτη αφέλεια), όπως παρατηρεί ο υψηλόβαθμος αναλυτής της DMSA, δρ Μάρκο Μέτζλερ, «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας την Τρίτη». Η Fed στην τελευταία της έκθεση διαπιστώνει την ύπαρξη κινδύνων για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από μια διάλυση της Evergrande. Ο δρ Μέτζλερ, με τη σειρά του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκφράζοντας φόβους ότι η πτώχευση του ομίλου πιθανώς να πλήξει όχι μόνο τον κλάδο ακινήτων και την κινεζική οικονομία εν γένει, αλλά και να οδηγήσει σε πτώχευση ακόμα και τράπεζες, όπως η HSBC.

Ο γερμανικός όμιλος DMSA προετοιμάζεται να εκκινήσει διαδικα- σία πτώχευσης κατά της εταιρείας.

Η ίδια η DMSA, για να μπορέσει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης κατά της Evergrande ως πιστώτριά της, επένδυσε σε ομόλογα, των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε χθες. Η Evergrande θα έπρεπε να έχει πληρώσει 148,13 εκατ. δολάρια σε τόκους για τρία ομόλογα. «Δεν έχουμε λάβει κανέναν οφειλόμενο τόκο στα ομόλογά μας», διευκρίνισε χθες ο δρ Μέτζλερ. Επίσης, τόνισε ότι το μείζον πρόβλημα του κινεζικού ομίλου είναι ότι τα 23 εκκρεμή ομόλογά του έχουν ρήτρα cross-default. «Αυτό σημαίνει ότι εάν και σε ένα μόνο από αυτά η πληρωμή αθετηθεί, και τα 23 εκκρεμή ομόλογα αυτομάτως περνούν σε καθεστώς μη εξυπηρέτησης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αυτό δεν οδηγεί αυτομάτως σε χρεοκοπία την Evergrande, εφόσον απαιτείται αίτηση αφερεγγυότητας σε δικαστήριο. Τούτο μπορεί να γίνει είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από πιστωτές της, ενώ αυτό ακριβώς σχεδιάζει η DMSA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή