Η Google θα καταβάλει στην Ε.Ε. το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ

Η Google θα καταβάλει στην Ε.Ε. το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ

Εχασε τη δικαστική μάχη, ανοίγει ο δρόμος και για άλλες υποθέσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική είναι η νίκη που πέτυχε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επί της Google, της θυγατρικής εταιρείας της Alphabet, στην οποία είχε επιβάλει πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ για μονοπωλιακή πρακτική. Η Google είχε εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά έχασε την υπόθεση προσφέροντας ένα ισχυρό δεδικασμένο στην Κομισιόν, η οποία επιδιώκει να καταρτίσει αυστηρότερη νομοθεσία για να χαλιναγωγήσει τους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι είναι αμερικανικοί. Η κ. Βεστάγκερ το 2017 είχε επιβάλει το προαναφερθέν πρόστιμο στην Google, διότι χρησιμοποιούσε με τέτοιο τρόπο την υπηρεσία σύγκρισης τιμών ποικίλων προϊόντων, ώστε είχε αθέμιτο πλεονέκτημα ως προς μικρότερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις αποφάσεις κατά του αμερικανικού κολοσσού, στον οποίον την προηγούμενη δεκαετία επιβλήθηκαν πρόστιμα 8,25 δισ. ευρώ. Ισως να ηττηθεί και πάλι στις επόμενες εφέσεις, που αφορούν τις άλλες δύο αποφάσεις, εκ των οποίων η μία έχει να κάνει με το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android και η άλλη με τη διαφημιστική υπηρεσία AdSense της Google, όπου η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει έτι ισχυρότερα επιχειρήματα, όπως αποφαίνονται ειδικοί.

Η απόρριψη της έφεσης της Google έρχεται εις επίρρωσιν της προσπάθειας της Μαργκρέτε Βεστάγκερ να διερευνήσει επίμαχες συμπεριφορές των λοιπών κολοσσών της τεχνολογίας, όπως είναι οι Amazon, Apple και Facebook. Κατά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «απορρίπτεται η κίνηση της Google κατά της απόφασης της Κομισιόν, η οποία διαπίστωσε ότι ο όμιλος προβαίνει σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης κόστους εις βάρος των αντίστοιχων υπηρεσιών τρίτων». Επιπλέον, απεφάνθη ότι ορθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές του τεχνολογικού ομίλου επηρεάζουν δυσμενώς τον ανταγωνισμό, απορρίπτοντας το αντεπιχείρημά του ότι η παρουσία των ιστοτόπων των λοιπών εμπόρων απεδείκνυε το πόσο δυναμικός ήταν. Επικαλούμενο το Δικαστήριο τη σοβαρότητα της παραβίασης από την Google δικαιολόγησε το πρόστιμο, προσθέτοντας ότι «η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά υιοθετήθηκε (από την εταιρεία) εμπροθέτως και όχι από αμέλεια». Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε ότι έχει ήδη συμμορφωθεί με τις εντολές της Κομισιόν, ώστε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο δίκαιου ανταγωνισμού με τρίτους, αλλά δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προσφύγει στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε πως «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της για να διερευνήσει τον ρόλο των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών, από τις οποίες τόσο οι εταιρείες όσο και οι χρήστες εξαρτώνται, ώστε να προσεγγίσουν τελικούς χρήστες και ψηφιακές υπηρεσίες».

Το ποσό είχε επιβληθεί στη θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού, Alphabet, για μονοπωλιακή πρακτική.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, παράλληλα, διεξάγονται και άλλες έρευνες με την Google στο επίκεντρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στη χρήση των δεδομένων από την εταιρεία και τις δραστηριότητές της στην ψηφιακή διαφήμιση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Google επιδιώκει να έλθει σε διακανονισμό για την τελευταία υπόθεση. Ο Τόμας Βίντζε, εταίρος της νομικής εταιρείας Clifford Chance, η οποία παρέχει συμβουλές σε ορισμένες ανταγωνίστριες της Google, επισημαίνει ότι η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα πρέπει να επεκτείνει τις έρευνές της και σε άλλα πεδία, όπως οι διαφημίσεις στο Διαδίκτυο, τα καταστήματα εφαρμογών και η ροή βίντεο. Ο ευρωβουλευτής Ράσμους Αντρεσεν, ο οποίος τάσσεται υπέρ έτι αυστηρότερων νόμων για τους κολοσσούς, υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται και μηχανισμούς εφαρμογής της αντιμονοπωλιακής πολιτικής της και νομοθεσία για να δαμάσει τους αμερικανικούς ομίλους τεχνολογίας. «Μόνον εάν υποστούν οικονομικές συνέπειες μέσω προστίμων και νόμων θα δούμε να αλλάζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και σκλήρυνση του νόμου περί ανταγωνισμού, ώστε να διευκολύνεται η διάσπαση πλατφορμών, όταν διογκώνονται. Τέλος, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για να επεκτείνει την εξουσία της επί των αντιμονοπωλιακών πρακτικών, πρότεινε πέρυσι νέους κανόνες, οι οποίοι θα υποχρεώσουν τους αμερικανικούς ομίλους να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και να διασφαλίσουν ισότιμους όρους «παιχνιδιού» για τους ανταγωνιστές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή