Ο όμιλος General Electric αλλάζει και διασπάται σε τρεις εταιρείες

Ο όμιλος General Electric αλλάζει και διασπάται σε τρεις εταιρείες

Ενέργεια, υγεία και αεροπλοΐα, οι τρεις κλάδοι που θα δημιουργηθούν

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ιστορικός και εμβληματικός όμιλος συνυφασμένος με την έννοια της βιομηχανικής ισχύος των ΗΠΑ, η General Electric, πρόκειται να διασπασθεί σε τρεις εταιρείες και όλα δείχνουν πως η διάσπασή της σηματοδοτεί το τέλος του επιχειρηματικού της μοντέλου και προμηνύει γενικότερα το τέλος της εποχής των μεγάλων ομίλων.

Στην προσπάθειά του να απλοποιήσει τις δραστηριότητες του ομίλου, να μειώσει το δυσθεώρητο χρέος του ύψους άνω των 75 δισ. δολαρίων και να δώσει ώθηση στη μετοχή της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της GE, Λάρι Καλπ, που ανέλαβε το 2018, έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκποίησης περιουσιακών του στοιχείων και τελικά προχώρησε στη «δραματική» αυτή κίνηση, όπως  χαρακτηρίζει την απόφαση για διάσπαση σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg. Αποφάσισε να δώσει δηλαδή τέλος στην ιστορία ενός ομίλου που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 υπό τον Τζακ Γουέλς. Οπως τονίζει η Washington Post, ο Γουέλς ήταν από τους πρώτους διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων της Αμερικής που αναδείχθηκαν σε «αστέρες». Επί δεκαετίες ο όμιλος είχε τη μεγαλύτερη αξία ανάμεσα σε όλες τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, με την κεφαλαιοποίησή του να ανέρχεται σχεδόν σε 600 δισ. δολάρια το 2000. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 προσέφερε στους επενδυτές ιλιγγιώδη κέρδη. Τα προβλήματα του ομίλου άρχισαν το καλοκαίρι του 2001 και σταδιακά επιδεινώθηκαν για να κορυφωθούν με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οπότε οι μετοχές του έχασαν το 80% της αξίας τους. Φέτος έχουν ανακάμψει κατά 30%, καθώς προχώρησε η διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου υπό τον Καλπ.

Στη θέση του ομίλου θα δημιουργηθούν στο εγγύς μέλλον τρεις εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται μία στον τομέα της ενέργειας, μία στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και μία στην αεροπλοΐα. Η είδηση έδωσε ώθηση στη μετοχή της GE, που σημείωσε άνοδο 2,6%, φτάνοντας στα 111,29 δολάρια. Οπως επισημαίνoυν διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους το Bloomberg  και η Washington Post, η διάσπαση είναι η τελική φάση του μετασχηματισμού της GE. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν αντίστοιχες εξελίξεις σε επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ και αμφιβάλλουν αν μπορούν να επιβιώσουν αντίστοιχοι όμιλοι, μολονότι οι σύγχρονοι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιγράφουν σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο με τις αλλεπάλληλες εξαγορές και τη συνεχή επέκτασή τους.

Η είδηση έδωσε ώθηση στη μετοχή της GE, που σημείωσε άνοδο 2,6%, φτάνοντας στα 111,29 δολάρια.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρήθηκε άλλοτε ότι προσφέρονται για να διευκολύνουν τη συσπείρωση διαφορετικών εταιρειών ώστε να επωφεληθούν από τις συνέργειες, το μέγεθος και το εύρος τους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, χάνουν την αίγλη τους. Ο ίδιος ο Γουόρεν Μπάφετ, που επί χρόνια επιμένει να υπεραμύνεται του επιχειρηματικού τους μοντέλου, έχει παραδεχθεί πως οι μεγάλοι όμιλοι με τα χρόνια «απέκτησαν την εξαιρετικά κακή φήμη» ότι συγκεντρώνουν αδικαιολόγητα μεγάλα κέρδη, ενώ είναι μέτριες επιχειρήσεις και ορισμένες από αυτές έχουν μετέλθει «ευφάνταστους» λογιστικούς ελιγμούς. «Δεν ξέρω πόσες βιομηχανικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη δομή» σχολίασε, μιλώντας στο Bloomberg, η Κάθριν Ρούντι Χάριγκαν, καθηγήτρια επιχειρηματικών θεμάτων στο Columbia Business School. Προσέθεσε πως το ερώτημα είναι «τι ακριβώς προσφέρει το να ενώνει κανείς επιχειρήσεις σε έναν όμιλο». Πράγματι, τα τελευταία πέντε χρόνια οι επενδυτές δεν προτιμούν τόσο τους μεγάλους ομίλους.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα γίνει η διάσπαση του ομίλου, η GE θα διατηρήσει μερίδιο 19,9% στην εταιρεία υπηρεσιών υγείας, η οποία θα αποσχισθεί από τον όμιλο στις αρχές του 2023. Στις αρχές του 2024 θα αποσχισθούν οι τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και ψηφιακών υπηρεσιών που θα ενοποιηθούν. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί μια εταιρεία αεροπλοΐας που θα κληρονομήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της GE αλλά και διευθύνοντα σύμβουλό της τον Λάρι Καλπ. Εκπρόσωπος της GE δήλωσε στο Reuters ότι οι λεπτομέρειες για το ποια από τις εταιρείες θα κληρονομήσει το λογότυπο και την επωνυμία του ιστορικού ομίλου θα αποφασιστούν αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή