Μια «έξυπνη» πόλη προσβάσιμη σε όλους
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
μια-έξυπνη-πόλη-προσβάσιμη-σε-όλους-561581932

Μια «έξυπνη» πόλη προσβάσιμη σε όλους

Το Masterplan της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό παρουσίασε η Lamda Development.

Απέραντες εκτάσεις πρασίνου, υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές διαδρομές με σταθμούς σημαντικά ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μια πεντακάθαρη αμμώδης παραλία: Το μεγαλύτερο παράκτιο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης δεν βρίσκεται σε κάποια χώρα του Βορρά, αλλά έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Εκτός από μοναδικός χώρος αναψυχής προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, το Ελληνικό θα είναι μία αυτόνομη, έξυπνη πόλη-μέσα-στην-πόλη που θα περιλαμβάνει τα πάντα, από καταστήματα, γήπεδα και χώρους διασκέδασης μέχρι σχολεία και υπηρεσίες υγείας, σε απόσταση έως 15 λεπτών από τις οικιστικές ζώνες. Το Μasterplan της μεγάλης αστικής ανάπλασης, η οποία υλοποιείται εξ ολοκλήρου με ιδιωτική χρηματοδότηση χωρίς να στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους, παρουσίασαν την Τρίτη μέσω διαδικτύου ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, και ο chief planning and construction officer, Δημήτρης Ζωντανός.

Μια «έξυπνη» πόλη προσβάσιμη σε όλους-1
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου

Τον κεντρικό σχεδιασμός του έργου έχει αναλάβει μια ομάδα διεθνώς καταξιωμένων πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορικής ταυτότητας της Αθήνας. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση χώρων πρασίνου που θα καλύπτουν το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., η δημιουργία ενός πεζοδρόμου μήκους πάνω από 2,5 χλμ που θα συνδέει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο, η συλλογή βρόχινου νερού και η υπόγεια διαχείριση λυμάτων τα οποία θα αξιοποιούνται για άρδευση. Επιπλέον, τα δύο τοπικά ρέματα έχουν ήδη οριοθετηθεί και απελευθερωθεί, συμβάλλοντας έτσι στην αντιπλημμυρική προστασία της έκτασης και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

«Οραματιζόμαστε και δημιουργούμε ένα μοναδικό μέρος για εργασία και διασκέδαση για όλες τις ηλικίες για όλες τις ώρες», δήλωσε στο πλαίσιο της παρουσίασης ο κ. Αθανασίου. «Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Μέχρι το 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το κτίριο εμβαδού 11 χιλιάδων τμ, στο οποίο θα στεγαστούν τέσσερα σωματεία για την φροντίδα ΑΜΕΑ. Δύο χρόνια αργότερα, μεγάλο μέρος του φιλόδοξου έργου, που περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας συνολικής έκτασης άνω των 50 χλμ, την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος σε μήκος σχεδόν 1,5 χλμ και την ένταξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του Ελληνικού σε μία ενιαία διαδρομή, θα έχει ολοκληρωθεί. 

Μια «έξυπνη» πόλη προσβάσιμη σε όλους-2
Ο Chief Planning & Construction Officer της Lamda Development, κ. Δημήτρης Ζωντανός

«Σε πολύ λίγα χρόνια, το Ελληνικό θα προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής μία υπέροχη αμμώδη παραλία μήκους ενός χιλιομέτρου ανοιχτή για όλους», συμπλήρωσε ο κ. Ζωντανός. «Στα σχέδια μας είναι και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της μαρίνας στον Άγιο Κοσμά, ώστε να φιλοξενεί ακόμα μεγαλύτερα σκάφη και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες». Θα ακολουθήσει η κατασκευή του πύργου Marina Tower, του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών μπροστά στο πάρκο και του εμπορικού προορισμού Marina Galleria. Τα οφέλη της ανάπλασης του Ελληνικού για ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να είναι τεράστια, καθώς το έργο θα «ανοίξει» περί τις 85 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες ενώ το μητροπολιτικό πάρκο υπολογίζεται ότι θα προσελκύει περί τους 1 εκ. επισκέπτες ετησίως.

Σημειωτέον ότι η Lamda Development λαμβάνει μέτρα για να περιοριστεί η όχληση στους κατοίκους και τους διερχόμενους από την περιοχή την περίοδο των εργασιών, οι οποίες ξεκινούν επίσημα τον Φεβρουάριο, όμως όχι χωρίς να έχει προηγηθεί πολύμηνη εντατική προεργασία. «Θέλουμε η μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού να γεμίσει υπερηφάνεια όλους τους κατοίκους της Αθήνας και γι’ αυτό προχωράμε με τις υψηλότερες προδιαγραφές σε όλα τα στάδια κατασκευής» κατέληξε ο κ. Ζωντανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή