Στα προ κρίσης επίπεδα τα κέρδη των ΕΛΠΕ

Στα προ κρίσης επίπεδα τα κέρδη των ΕΛΠΕ

Στα προ κρίσης επίπεδα επανήλθε η κερδοφορία των ΕΛΠΕ το γ΄ τρίμηνο του έτους, αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούνται και της ισχυροποίησης των διεθνών περιθωρίων διύλισης, ύστερα από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα προ κρίσης επίπεδα επανήλθε η κερδοφορία των ΕΛΠΕ το γ΄ τρίμηνο του έτους, αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούνται και της ισχυροποίησης των διεθνών περιθωρίων διύλισης, ύστερα από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει με νέα δομή και νέο όνομα, ανακοίνωσε χθες συγκρίσιμα EBITDA 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και 58% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 39 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου ανήλθαν σε 258 εκατ., σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι άνω των 600 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος της λειτουργικής βελτίωσης αντισταθμίστηκε από την εκτίναξη στο κόστος ενέργειας και δικαιωμάτων CO2, που αποτελεί πλέον μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Την παράμετρο αυτή επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. «Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο θετικά τα νέα, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται, με σημαντικότατη αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και αντίστοιχη άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και του κόστους δικαιωμάτων ρύπων, επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο, αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση», είπε. Οι παράγοντες αυτοί, όπως τόνισε ο ίδιος, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία τη διαδικασία στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής «Vision 2025».

Μιλώντας εξάλλου στους αναλυτές, ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε τη διανομή στους μετόχους το 2022 του μισού του τιμήματος που θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ από την πώληση του μεριδίου τους στη ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή των 128 εκατ. από το σύνολο των 256 εκατ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά που έκανε ο ίδιος στους αναλυτές σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εχουμε άλλη μια αναβολή της ιδιωτικοποίησης, είπε, εάν δεν προχωρήσει θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να διατηρούμε στο χαρτοφυλάκιό μας δύο αντικρουόμενες δραστηριότητες, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής τους στην εταιρεία.

Στο τρίτο τρίμηνο εμφάνισαν συγκρί- σιμα καθαρά κέρδη 39 εκατ. ευρώ.

Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου είχαν ένα ακόμα τρίμηνο βελτιωμένων επιδόσεων, κυρίως λόγω υψηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος χρηματοδότησης μειώθηκε κατά 4% σε σχέση με πέρυσι στο γ΄ τρίμηνο με την αποπληρωμή στις 14 Οκτωβρίου των υφιστάμενων ομολογιών ύψους 201 εκατ. ευρώ από ταμειακά διαθέσιμα, ενώ, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει την κεφαλαιακή δομή και τις ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές, μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1,8 δισ., σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και σε αντίστοιχα επίπεδα έναντι του β΄ τριμήνου.

Φωτοβολταϊκό πάρκο

Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, με τα 14 από τα 18 πάρκα –που αντιστοιχούν σε 166 MW– να έχουν ήδη περατωθεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του α΄ τριμήνου 2022. Στο τέλος του χρόνου τα ΕΛΠΕ θα έχουν σε λειτουργία 300 MW ΑΠΕ, ενώ σύμφωνα με πηγές του ομίλου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα εξαγορά που θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή